ABD Hong Kong'a silah ihracatını durdurdu

ABD Hong Kong'a silah ihracatını durdurdu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in üzerindeki otoritesini artırdığı Hong Kong'u artık Pekin’den ayrı olarak değerlendirmeyeceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada, ABD’nin bugünden itibaren Hong Kong’a silah ihracatı ve askeri ekipmanlar ihraç etmeyeceğini ve Pekin yönetiminin üzerindeki otoritesini artırdığı bu yarı özerk şehri artık Pekin’den ayrı olarak değerlendirmeyeceğini duyurdu.

AFP’nin aktardığına göre Pompeo “Artık bu ekipmanı Hong Kong’a ihraç etmek ile Çin’in geri kalanına ihraç etmek arasında ayrım yapamayız” diyerek ülkesinin bu ekipmanın Çin ordusunun “eline geçme riskini” göze almak istemediğinden dolayı ihracatı durdurmaya karar verdiğini vurguladı.

Çin, ABD’li yetkililere Çinli milletvekilleri tarafından yakında onaylanması beklenen Hong Kong’daki ulusal güvenliğe ilişkin tartışmalı yasayı eleştirerek “kötü bir şekilde davrandıkları” gerekçesiyle vize kısıtlaması getirileceğini duyurdu.

Çin hükümeti, geçen yıl demokrasi talebiyle düzenlenen ve şiddet eylemlerine sahne olan gösterilerin yaşandığı Hong Kong’da “bölücü” ve “terör” eylemleri ile sabotaj ve ulusal güvenliği tehlikeye atan her türlü etkinliğin cezalandırılmasını öngören bir güvenlik yasasını yürürlüğe koymayı planlıyor.

ABD Başkanı Donald Trump cuma günü yaptığı açıklamada, Asya’da önemli bir finans merkezi sayılan şehrin özerkliğine ilişkin ihlaller sebebiyle Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirileceğini duyurmuştu.

Çin’in en büyük yasama komitesinin salı günü sona eren duruşmalar sonucunda yasayı onaylaması bekleniyor. Çin Parlamentosu, duyurulmasının üzerinden 6 haftadan fazla bir süre geçtikten sonra söz konusu yasayı onaylamış ve bu durum yarı özerk Hong Kong’da ve yurt dışında şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Yasa komployu, bölücü çatışmaları, terörizmi ve yabancı güçlerle suç ortaklığı yapılmasını yasaklarken Çin güvenlik birimlerinin şehirde ilk kez serbest bir şekilde görev yapmasına da izin veriyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.