ABD ile Çin arasında 'Hong Kong' gerilimi tırmanıyor

ABD ile Çin arasında 'Hong Kong' gerilimi tırmanıyor

Pekin yönetimi, Çin’in uygulamalarına karşı kötü yaklaşım sergileyen ABD vatandaşlarına vize kısıtlaması getiriyor.

Pekin yönetimi, Hong Kong konusunda Çin’in uygulamalarına karşı kötü yaklaşım sergileyen ABD vatandaşlarına vize kısıtlaması getireceğini açıkladı. Uygulama ABD'nin benzer şekilde Çinlilere getirdiği vize kısıtlama kararına karşı alındı.

Söz konusu açıklama Çin Parlamentosu’nun Hong Kong’la ilgili ulusal güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından geldi. Hong Kong’da yaşayanlar bu yasanın bölgenin özerkliğine zarar vereceğini ve Pekin’in Hong Kong üzerindeki etkisini arttıracağını ifade ediyorlar.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, ABD'lilere karşı getirilecek olan vize kısıtlamasına değindi. Ancak sözcü kısıtlama kapsamına kimlerin girdiğine dair detaylı bilgi paylaşmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “ABD, sözde yaptırımlar uygulayarak Çin’in Hong Kong’da ulusal güvenliğini savunmasına engel olmaya çalışıyor. Ancak asla başarılı olamayacak. Buna yanıt olarak Çin de Hong Kong konusunda kötü yaklaşım sergileyen ABD'lilere vize kısıtlaması getirilmesine karar verdi” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Washington’un Hong Kong’un özerk yapısına zarar verilmesi konusunda sorumlu olduğuna inanılan, Çin Komünist Partisi’nin mevcut ve eski yöneticilerine vize kısıtlaması kararı aldığını söylemişti.

ABD Senatosu da geçtiğimiz hafta Hong Kong’un otonom yapısına zarar verecek nitelikteki çabalara destek veren kişi ve kuruluşlara zorunlu yaptırım uygulanmasını öngören bir yasayı kabul etti. Söz konusu yasa, Hong Kong’ta Çin yönetiminin uygulamalarına destek veren bankalara da yaptırım uygulanması kararını içeriyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao, Çin’in ABD’nin bu yaptırımlarına da güçlü bir karşılık vereceğini açıkladı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.