ABD ile Güney Kore savunmaya ayrılacak bütçe konusunda anlaşamadı

ABD ile Güney Kore savunmaya ayrılacak bütçe konusunda anlaşamadı

Güney Kore ve ABD arasında Kore Yarımadası'ndaki ABD silahlı kuvvetlerinin savunma maliyetinin paylaşılması için yürütülen görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.

Güney Kore ve ABD arasında Kore Yarımadası'ndaki ABD silahlı kuvvetlerinin savunma maliyetinin paylaşılması için yürütülen görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. Taraflar, Güney Kore topraklarında 28 bin 500 ABD askerinin maliyeti konusunda anlaşmaya varamazken, iki ülke arasındaki mevcut Özel Önlemler Anlaşması’nın (ÖÖA) 31 Aralık’ta sona ermesi bekleniyor.

Güney Kore parlamento üyeleri, Washington yönetimin, Güney Kore’deki ABD askeri varlığı için yıllık 5 milyar dolar talep ettiğini belirterek, bu tutarın Seul’un ödemeyi talep ettiği miktardan beş kat fazla olduğu aktarıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikasının bir parçası olarak, Japonya dahil olmak üzere bir çok NATO üyesi ülkeden, savunmaya daha fazla harcama yapılması gerektiğini talep etti.

Trump, Güney Kore’yi, topraklarında ABD güçlerinden kazanç sağlayan varlıklı bir ülke olmakla suçladı.

Tarafların maliyeti arttırma konusunda anlaşmaya varamaması, Güney Kore Başmüzakerecisi Gyeong Eun-bo ile ABD'nin Doğu Asya ve Pasifik İşleri Başkanlığı Sekreter Yardımcısı James DeHart ile yeniden görüşmelerin yolunu açabilir. Geçtiğimiz yıl, iki ülke,  ABD birliklerinin Güney Kore’de varlık göstermesinin maliyeti konusunda anlaşmaya varabilmişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Washington ile ittifakı güçlendirecek, ‘adil, sorumlu ve karşılıklı olarak kabul edilebilir anlaşmalara ihtiyaç duyulduğu’ belirtildi.

ABD’nin Seul Büyükelçiliği ise, konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.