ABD ile Taliban arasında barış görüşmelerinin 8'inci turu tamamlandı

ABD ile Taliban arasında barış görüşmelerinin 8'inci turu tamamlandı

ABD ve Taliban'a bağlı heyetler arasında Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Afganistan konulu barış görüşmelerinin sekizinci turu tamamlandı.

ABD ve Taliban'a bağlı heyetler arasında Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Afganistan konulu barış görüşmelerinin sekizinci turu tamamlandı.

Tamamlanan görüşmelerde daha önce belirtilen konuların görüşüldüğü ve ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, barış görüşmelerine dair yaptığı açıklamada görüşmelerin olumlu geçtiği ve iki tarafın heyetlerinin, liderlikleriyle istişare etmek üzere mutabık kaldığı belirtildi.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi olan ve ABD heyetine liderlik eden Afgan asıllı Zalmay Halilzad, Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamada ABD'nin onurlu ve sürdürülebilir bir barış istediğini ifade etmiş, bu bayramın Afganistan'ın savaş içerisinde geçirdiği son bayram olmasını temenni ettiğini dile getirmişti.

Görüşmeler yaklaşık bir yıldır sürüyor

Taliban, ABD destekli güçlerce devrilmesinin ardından hala Afgan topraklarının önemli bir bölümünü elinde bulunduruyor.

Çoğu ABD'li 20 bin yabancı asker, ABD liderliğindeki NATO eğitim gücünün bir parçası olarak Afgan güçlerine eğitim veriyor. Bazı ABD güçleri de 'terörle mücadele' operasyonları yürütüyor.

Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Süheyl Şahin, basın mensuplarına daha önce yaptığı açıklamada ABD ile Taliban arasındaki anlaşma taslağının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirmişti.

ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyor.

Katar'ın başkenti Doha'da süren görüşme sürecinde Taliban yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesini şart koşuyordu. ABD de Afganistan'ın kendilerine karşı kullanılmaması garantisinin sağlanmasını istiyordu.

ABD aynı zamanda Taliban'ın Kabil hükümetiyle görüşmesi konusunda ısrarcıyken, Taliban ise "ABD kuklası" olarak nitelediği Kabil hükümetiyle görüşmeyi reddediyordu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.