ABD işgal döneminde zehirlediği Iraklıları görmezden geliyor

ABD işgal döneminde zehirlediği Iraklıları görmezden geliyor

ABD, Irak işgali döneminde askeri üslerde büyük çukurlarda yakılan çöplerin saçtığı zehirlere maruz kalan askerlere maddi yardım yapacağını açıklarken üs yakınlarında yaşayan Iraklıları görmezden geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak işgalinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, işgalin ölümcül yansımaları ülkede halen gözlemleniyor.

ABD işgalinin izleri, kurşunlarla delik deşik olmuş ve bombalanmış binaların yanı sıra işgal sonrasında kalıtsal hastalıklara yakalanan Iraklılar üzerinde de görülüyor.

İşgal sırasında Amerikalı askerler, ordu üsleri kurdukları bölgelerde kazdıkları çukurlarda çöpleri ateşe verdi. Bu durum, üs etrafında geniş çaplı hava kirliliğine yol açtı. Kirlilik ise gerek Amerikan askerlerinde gerekse Iraklı sivillerde çeşitli sağlık sorunlarına neden oldu.

ABD, bu durum sebebiyle hastalık yaşayan askerlerine maddi destek sağlıyor olsa da işgal sürecinin hayatlarını kararttığı Iraklılar, görmezden gelinip ölüme terk ediliyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyinden 80 kilometre uzaklıktaki "Joint Base Balad" adlı ABD üssünde, Amerikalı askerler, çöplerini üs içerisinde kazdıkları çukurlarda ateşe vermekteydi. Bahsi geçen üste çöplerin yakıldığı alan yaklaşık 40 dönümlük bir araziye tekabül ediyordu.

ABD askerlerinin çöpleri ateşe vermesi, üs yakınlarında yaşayan ve tarlalardan geçimini sağlayan Iraklılar için bunca yıldır hayati risk oluşturdu.

Yakılan çöpler, çevreye ve havaya zehirli maddeler salıyor hatta üsten yükselen dumanlar nedeniyle isler bölgede yaşayan insanların ellerinde ve kollarında beliriyordu.

Washington Post'un haberine göre, işgal döneminde söz konusu Amerikan üssünün yakınlarındaki tarlalarda çalışan 35 yaşındaki Temim Ahmed et Temimi, "Sürekli öksürüyorduk. Ancak bu dumanın insanları öldürebileceğini bilmiyorduk. Yalnızca roketlerin insanları öldürebileceğini düşünmüştük." dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Irak işgali döneminde yakılan çöplerin zehirlerinden etkilenen Amerikalı askerler için maddi yardım sağlayacaklarını ilan ederken işgalin geniş kapsamlı etkilerine maruz kalan Iraklılar için herhangi bir yardım açıklanmadı. Birçok Iraklı, ABD askerleri tarafından yakılan çöplerin saçtığı zehirler neticesinde çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalmış durumda.

Biden için yakılan çöplerin zehir yayması meselesi aynı zamanda kişisel. Biden'ın oğlu Beau, işgal döneminde Irak'ta ABD ordusu bünyesinde görev yapmıştı. Joe Biden'ın, Beau Biden'ın yakılan çöplerin yaydığı zehirlere maruz kalarak beyin kanserine yakalandığına ve bu sebeple öldüğüne inandığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.