ABD Kongresi Ukrayna'ya 12,3 milyar dolarlık yardımı onayladı

ABD Kongresi Ukrayna'ya 12,3 milyar dolarlık yardımı onayladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kongre, Ukrayna'ya da 12,3 milyar dolarlık ek mali yardım gönderilmesine yeşil ışık yaktı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onaylayan Kongre, tasarı çerçevesinde Ukrayna'ya da 12,3 milyar dolarlık ek mali yardım gönderilmesine yeşil ışık yaktı. 

Yardım paketinde Ukrayna ordusuna silah, malzeme ve maaşlar için 3 milyar dolar gönderilmesi kararlaştırılırken Başkan Joe Biden'a da Pentagon'a 3.7 milyar dolarlık silah ve diğer donanımları Ukrayna'ya transfer etmesi için talimat verme yetkisi tanındı.

Demokratlara katılan 10 Cumhuriyetçiyle birlikte 201'e karşı 230 oyla kabul edilen sözde paket ayrıca Ukrayna'nın mali durumunu istikrarlı tutması ve Kiev hükümetinin görevini sürdürebilmesi için 4.5 milyar dolar sağlıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasından beri Washington'un Kiev'e gönderdiği toplam yardım miktarı bu ödenekle birlikte 65 milyar dolara yükseldi. 

Yardımın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dört Ukrayna bölgesini ilhak etmesinden sadece saatler sonra onaylanması dikkat çekti.

Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada "Bu yeni hibe yardımı ABD'nin Ukrayna'ya duyduğu güvenin bir başka göstergesidir ve kritik hükümet operasyonlarını destekleyecek ve Rusya'nın acımasız savaşı altında acı çeken Ukrayna halkına yardım sağlayacaktır" dedi.

Amerikan federal hükümetine 16 Aralık'a kadar finansman sağlayacak bütçe tasarısı, Senato'dan 25'e karşı 72 oyla geçti. Böylece federal hükümetin kapanma riski ortadan kalkarken parklar, müzeler ve diğer federal kurumlarda çalışan yüzbinlerce kişinin maaşını alması da garanti altına alınmış oldu. 

Söz konusu bütçe tasarısında düşük gelirli aileler için 1 milyar dolarlık kışlık yakıt yardımı, Jackson, Mississippi'deki temiz su krizi için 20 milyon dolar ve çeşitli eyaletler için milyarlarca dolarlık afet yardımı  da yer aldı.

Kongre'nin iki kanadının da oyladığı tasarı Başkan Joe Biden'ın imzasına sunulacak.

Tasarının geçmesinin hemen sonrasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, ABD'nin önümüzdeki hafta Ukrayna'ya "derhal" yeni silah sevkiyatı yapacağını duyurdu.

Ukrayna'ya "acil güvenlik yardımı konusunda önümüzdeki hafta bir açıklama" yapılacağını belirten danışman, ABD'nin, öncelikle üretilmesi gereken 18 Himars topçu sistemi de dahil olmak üzere önemli miktarda askeri yardım sözü verdiğini kaydetti.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.