ABD Savunma Bakanı Austin: Güler'i İsveç'e onay konusunda teşvik ettim

ABD Savunma Bakanı Austin: Güler'i İsveç'e onay konusunda teşvik ettim

ABD Savunma Bakanı Austin, mevkidaşı Güler'i İsveç'e onay için teşvik ettiğini açıkladı.

(Fotoğraf: MSB)

Amerikan Savunma Bakanı Llyod Austin, Brüksel'de görüştüğü Türk mevkidaşı Yaşar Güler'i İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi için teşvik ettiğini duyurdu.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne hazırlık amacıyla, Brüksel'de bir araya geldi.

DW Türkçe'nin haberine göre, toplantıya katılan ABD'li Bakan Austin, Türkiye'de yaklaşık 10 gün önce savunma bakanı olarak göreve başlayan Yaşar Güler ile ilk ikili görüşmesini gerçekleştirdi.

"Her fırsatı değerlendiriyorum"

Türk tarafı, iki bakanın NATO karargahındaki görüşmelerinde "NATO, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularını ele aldıklarını" açıkladı.

ABD'li Austin ise düzenlediği basın toplantısında, Türk mevkidaşı ile tanışmak ve kendisini yeni görevi dolaysıyla tebrik etmek için bir araya geldiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Austin, "Tabii ki, her fırsatı değerlendiriyor, onu ilerleme kaydedilmesi, İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay verilmesi için cesaretlendiriyorum" diye konuştu.

"Güçlü bir demokrasi" vurgusu

"Ama çok kısa bir görüşme oldu" diyen ve konuşulanlar hakkında daha kapsamlı bir bilgi verebilecek durumda olmadığını vurgulayan Austin, İsveç'in NATO üyesi olmasına önem atfettiklerini bir kez daha vurguladı.

Amerikalı bakan, önemli bir askeri yetkinliğe sahip olan İsveç'in "güçlü bir demokrasi" olduğunu söyledi. Ayrıca Llyod, İsveç'in Kuzey Avrupa semalarında ve denizlerindeki aktiviteler hakkındaki farkındalığına dikkat çekti, üyeliği ile NATO'nun yetkinliğinin de artacağını kaydetti.

Stoltenberg: İsveç yükümlülüklerini yerine getirdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de düzenlediği basın toplantısında İsveç'in Türkiye'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve artık NATO'ya üye olmaya hazır olduğunu yineledi.

Stoltenberg, aylardır bu konuda aynı mesajı vermekte olduğunu ifade ederken, "Mesajım İsveç'in yükümlülüğünü yerine getirdiğidir ve bu NATO müttefiklerinin de mesajıdır" diye konuştu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.