ABD: Türkiye'nin S-400 kararı NATO için ulusal güvenlik sorunu

ABD: Türkiye'nin S-400 kararı NATO için ulusal güvenlik sorunu

ABD üst düzey yetkilileri, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımının NATO için güvenlik riski teşkil ettiğini açıkladı.

Reuters’a konuşan ve ismini açıklamak istemeyen üst düzey yetkililer "Türkiye’nin Rus S-400’leri almasının NATO’dan çekileceği anlamına gelmediği fakat Ankara yönetiminin bu kararının sadece ticari bir tavır olarak değil, ulusal güvenlik sorunu olarak görüleceğini" belirtti.

Yetkili "Bu alımın taşıdığı en büyük risk; F-35 sistemleri ile bir arada mevzilenemez. Bu hem ABD’ye hem de NATO’ya güvenlik problemleri yaratacaktır” dedi. Aynı yetkili, Türkiye'nin NATO ile ilişkisinin 'kesintisiz devamı' için gayret sarf ettiklerini de söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 alımı için anlaşmadan vazgeçemeyeceklerini belirtiyor.

Washington yönetimi daha önce NATO üyesi Türkiye’ye, Rus yapımı S-400’lerin NATO hava savunma sistemlerine eklemlenemeyecekleri uyarısı yapmış; Türkiye ise Rus savunma sistemlerini almak için anlaşma yapıldığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta Washington, Türkiye’nin S-400 sistemlerini alması durumunda Ankara yönetiminin Lockheed Martin F-35 yeni nesil savaş uçağı programına katılımını yeniden değerlendireceklerini açıkladı.

Türkiye fiyatı milyar dolarları bulan dünyanın en gelişmiş iki hava savunma sistemi olan Amerikan yapımı Patriot ve Rus yapımı S-400 arasında bir tercih yapmaktan çok iki sisteme de sahip olmak istiyor.

Uzmanlar, Türkiye’nin S-400 alımındaki ısrarını sürdürmesi durumunda Washington ile olası bir diplomatik krizin ve ABD yaptırımlarının gündeme geleceğini düşünüyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.