Rus yapımı S-400 mü ABD yapımı Patriot mu? Hangisi daha üstün?

Rus yapımı S-400 mü ABD yapımı Patriot mu? Hangisi daha üstün?

Türkiye'nin iki hava savunma sistemi olan Patriot ve S-400 arasında yaşadığı gelgitler uluslararası dünyanın iki önemli gücü ABD ve Rusya arasında da üstü kapalı bir bilek güreşine dönüşmüş durumda.

Türkiye'nin fiyatı milyar dolarları bulan dünyanın en gelişmiş iki hava savunma sistemi olan Patriot ve S-400 arasında yaşadığı gelgitler uluslararası dünyanın iki önemli gücü ABD ve Rusya arasında da üstü kapalı bir bilek güreşine dönüşmüş durumda.

NATO üyesi Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri alma isteği Amerika Birleşik Devletleri'nde rahatsızlık yaratırken imzaları atılmış olan alımın teslim tarihi yaklaştıkça Washington baskı ve uyarılarını giderek arttırıyor. Patriot alımlarında şart koştuğu teknoloji transferi isteği kabul edilmeyen Ankara ise S-400'leri alma konusunda kararlı görünüyor. Rusya ise şimdilik bu gerilimi yorum yapmadan izlemeyi tercih ediyor.

Rus ve ABD yapımı bu iki sistemden hangisi özellikleri bakımından daha üstün?

Kağıt üstündeki rakamlara bakıldığında S-400'lerin açık üstünlüğü görülüyor. Fakat bazı uzmanlar S-400'lerin henüz aktif bir savaşta kullanılmamış olması ve bu rakamların tamamen test ortamında elde edilmiş olmasını negatif bir durum olarak değerlendiriliyor.

Patriotlar Körfez Savaşları'nda ve halen Suudi Arabistan tarafından Yemen'den atılan füzelere karşı aktif olarak kullanılıyor. Ama bu Patriotlar üzerindeki tartışmaları da sonlandırmış değil. 1991'deki Körfez Savaşı'nda Irak'tan atılan SCUD füzelerine karşı vurma oranının düşüklüğü savunma sistemine olan güveni azaltmıştı. Fakat sonrasında yapılan gelişmelerle Patriotların bu açığını kapattığı düşünülüyor.

Küresel pazarda Patriotlar açık ara önde

Pazar bakımından ise Amerikan yapımı Patriotların müttefik ağı sayesinde geniş bir müşteri kitlesi bulunuyor. Halihazırda ABD, Almanya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır ve Ürdün bu sistemi kullanıyor. Türkiye'ye de ihtiyaç durumlarında NATO savunma ittifakı bünyesinde Patriot bataryaları konuşlandırılıyor.

S-400leri ise şu anda Rusya dışında kullanan ülke bulunmuyor. Moskova stratejik ihtiyaçları gereği bazı S-400 bataryalarını Suriye'de konuşlandırsa da teslimat aşamasında sadece Çin bulunuyor. Bunun yanı sıra ön ödemesini yapan Türkiye ilk teslimatın bu yıl içerisinde yapılmasını bekliyor. Potansiyel alıcılar arasında da Hindistan, Suudi Arabistan ve Bahreyn bulunuyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.