ABD, Türkiye'nin Suriye harekatı öncesi bölgede askeri gücünü artırıyor

ABD, Türkiye'nin Suriye harekatı öncesi bölgede askeri gücünü artırıyor

ABD'nin mayıs ayının ortasından bu yana Suriye'nin kuzey doğusundaki bazı bölgelere askeri güçlerini yerleştirmeye başladığı iddia edildi.

ABD'nin mayıs ayının ortasından bu yana Suriye'nin kuzey doğusundaki bazı bölgelere askeri güçlerini yerleştirmeye başladığı iddia edildi.

ABD askeri yetkililerinin mayıs ayı başlarında Ayn el Arab (Kobani) , Rakka ve Tabka kentlerini ziyaret edip, gözlemler gerçekleştirdiği ve YPG güçleriyle, söz konusu bölgelerde yeniden askeri güç varlığının sağlanması konusunda anlaştığı ifade edildi.

Anlaşma sonrasında Syria Direct'e konuşan YPG bağlantılı kaynaklar, ABD güçlerinin Rakka kuzeyinde bulunan 17. Tümen üssüne ve güneyde yer alan Tabka havaalanına geri döndüğünü öne sürdü. Kaynaklar ayrıca, ABD güçlerinin Halep kuzeyindeki Ayn el Arab bölgesinin 43 kilometre güney doğusundaki Harab Işk üssüne yerleştirilme hazırlıklarına başlandığını belirtti.

ABD'nin Suriye kuzeyine asker yerleştireceğine ilişkin iddiaları doğrulayan YPG sözcüsü Mahmud Habib, Suriye topraklarında nüfuz değişimini sarsabilecek Türkiye-Rusya yakınlaşması ihtimaline karşın ABD'nin böyle bir karar aldığını aktardı.

Habib, "ABD güçlerinin bazı bölgelere yeniden konuşlandırılması, bölgede uluslararası garantör kuvvetlerinin bulunmama ihtimali durumunda Türkiye, İran milisleri ve IŞİD'in bölgede kazanımlar elde edebileceğine dair endişelerden kaynaklanıyor olabilir." ifadelerini kullandı.

ABD'den YPG'ye koruma vaadi

Öte yandan Habib, ABD'nin Suriye kuzeyindeki hamlelerinin ABD Başkanı Joe Biden'ın yetkilileri aracılığıyla verdiği "YPG'yi koruma ve terörle mücadele konusunda destek verme" taahhüdünü yerine getirme amacı taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin Suriye harekatında hedef bölgeler hangileri?

Türkiye'nin olası harekatında hedefin, YPG'nin Afrin, Azez, Çobanbey gibi yerleşimlere saldırılar için kullandığı Tel Rıfat ve Menbiç kırsalları olduğu tahmin ediliyor. Özellikle bölge güvenliği için bu alanlardan YPG'nin çıkarılmasının amaçlanabileceği düşünülüyor.

Bir diğer olası hedef ise, Türkiye'nin 2019 yılının Ekim ayında icra ettiği Barış Pınarı Harekatı kapsamında kontrol altına aldığı bölgenin çevresi. Bu doğrultuda Ayn el Arap (Kobani), Ayn İsa, Tel Temr, Derbesiye, Kamışlı gibi bölgelerde askeri hamlelerde bulunulabileceği değerlendiriliyor.

ABD'den Türkiye'ye uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyinde olası yeni askeri operasyon başlatabileceği duyurusuyla ilgili bir soruyla alakalı, Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir operasyonun bölgesel istikrara daha da zarar vereceği ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleyi riske atacağını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.