ABD Ukrayna'ya uzun menzilli balistik füzeler verebilir

ABD Ukrayna'ya uzun menzilli balistik füzeler verebilir

Ukrayna savaşın başladığı iki yıllık süreçte ABD ve Batılı müttefiklerinden 100 milyar doların üzerinde askeri yardım aldı.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, savaştaki kayıplar ve azalan dış yardımlar nedeniyle iki yılı geride bırakan işgalde Ukrayna'nın Rus birliklerini püskürtmek için uzun menzilli füzelere ve diğer mühimmata ihtiyacı olduğunu söyledi.

Salı günü Japonya'ya yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan Shmyhal, Ukrayna'nın modern ekipmanlara ve eğitimli askerlere sahip olduğunu ve NATO standartlarında savaştığını, ancak ülkenin cephe hattında Rusya'ya karşı hava savunması için daha fazla uzun menzilli füzeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Ne yazık ki şu anda havada üstünler ve maalesef bu cephe hattında bazı sonuçlara yol açıyor, ancak ortaklarımızın Ukrayna'ya askeri teçhizat tedarik etmesini reddetmediğimizi söylemeliyim" dedi.

Shmyhal'in açıklamaları mühimmat sıkıntısı ve sınırlı insan gücünün Ukrayna'ya savaş alanında ciddi kayıplar verdirdiği bir dönemde geldi.

Pazar günü Rus birlikleri endüstriyel Donbas bölgesine erişim için kilit bir merkez olan Avdiivka'yı ele geçirerek Mayıs ayında Bahmut'un el geçirilmesinden bu yana en büyük başarılarını elde ettiler.

Ancak Batılı güçlerin desteği artan maliyetler nedeniyle geri teperken, Washington'daki milletvekilleri Kiev'e askeri yardım paketi üzerinde tartışmaya devam ediyor.

95 milyar dolarlık dış yardım paketinin Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan geçmesi halinde, ABD basınında çıkan haberlere göre Başkan Joe Biden uzun menzilli balistik füzeleri de pakete dahil etmeyi düşünüyor.

Bunlar ABD'nin şimdiye kadar gönderdiği orta menzilli füzelere kıyasla daha uzun menzilli silahlar. Bu füzeler Ukrayna'nın Rusya'nın kontrolündeki Kırım Yarımadasını vurmasına imkan sağlayabilir.

ABD bugüne kadar Ukrayna'ya büyük ölçüde silah, ekipman ve insani yardım olmak üzere yaklaşık 111 milyar dolar yardımda bulundu.

Shmyhal, Ukrayna bu yıl içinde F-16 savaş uçaklarını kullanmaya başladığında, "savaş alanındaki durumu dengeleyeceğiz ve işimiz çok daha kolay hale gelecek" dedi. Ancak şu anda, uzun menzilli topçu ve füze teçhizatında devam eden eksiklikle birlikte, "eğer durdurulur, geciktirilirse, bu bizim için savaş alanındaki en büyük tehlikedir".

İsveç Salı günü Ukrayna'ya 682 milyon dolar değerinde askeri teçhizat vereceğini açıkladı.

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson bir basın toplantısında, "Ukrayna'yı desteklemeye devam etmemizin nedeni insanlık ve dürüstlük meselesidir. Rusya yasadışı, sebepsiz ve savunulamaz bir savaş başlattı.” dedi.

Shmyhal Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile görüşmek üzere Tokyo’da bulunuyordu.

Japonya, kısmen ölümcül silah sağlama konusundaki anayasal kısıtlamalar nedeniyle yeniden inşa yardımına odaklanmış durumda.

Kishida önceki gün ekonomik büyümeye odaklanan bir konferansta Ukrayna'nın yeniden inşası için uzun vadeli bir taahhütte bulundu.

Görüşme sırasında Shmyhal, önde gelen muhalif lider Alexey Navalny'nin ölümünün ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması çağrısında da bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik eleştirileriyle tanınan 47 yaşındaki Navalny, Cuma günü Rusya’nın ücra bir hapishanesinde henüz aydınlatılamaytan nedenlerden ötürü hayatını kaybetti. Navalny'nin ölümü dünya çapında infiale yol açarken, Biden da dahil olmak üzere pek çok Batılı lider Putin'i suçladı.

Shmyhal Salı günü Tokyo'daki basın toplantısında "Tüm demokratik dünya için demokratik değerler için savaşıyoruz, bu otokrasiye karşı demokrasinin varoluş savaşıdır." dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.