ABD Ukrayna'ya yeni roket sistemleri göndermeyi değerlendiriyor

ABD Ukrayna'ya yeni roket sistemleri göndermeyi değerlendiriyor

ABD'nin Rus güçlere karşı 150 kilometre menzilli Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba roket sistemlerini Ukrayna'ya göndermeyi düşündüğü öne sürülüyor.

(Fotoğraf: Saab)

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ukrayna savaşında Kiev'e Rus savunma hatlarının arkasına saldırmasını sağlayabilecek roket sistemlerini göndermeyi değerlendirdiği ileri sürüldü.

Reuters'ın ulaştığı belgeler ve konuya yakın kaynaklara dayandırdığı özel haberinde, Boeing'in teklifini değerlendiren Pentagon, sayıca bol olan roketlere takılan yüksek hassasiyetteki küçük boyuttaki bomba üretimi konusunda çalışmalar yürütüyor.  

Sektör kaynakları, Boeing'in önerdiği ve Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) olarak adlandırılan sistemin, Ukrayna ve Amerika'nın Doğu Avrupalı müttefikleri için yeni mühimmatlar üretmeye yönelik yaklaşık yarım düzine planından biri olduğunu söylüyor.

Bu planın üzerinde çalışılmasına sebep olarak ise savaşın uzaması, müttefik envanterlerinin daralması ve Ukrayna'nın daha sofistike silahlara ihtiyaç duyması gösteriliyor.  

Bu ihtiyacın giderilmesi yönünde çalışan Pentagon'a sunulan Boeing planında, Amerikan envanterinde fazlaca bulunan Küçük Çaplı Bomba (SDB) ile GBU-39 bombalarını beraber taşıyabilen M26 roketlerinin kısa sürede üretilmesi göz önünde bulunduruluyor. 

Boeing'in Ukrayna'ya gönderilen silahları denetleyen ABD Avrupa Komutanlığı'na (EUCOM) sunduğu teklif belgesine göre, GLSDB'nin ana bileşenleri ABD'nin mevcut depolarından sağlanacak.

Amerikan envanterinde nispeten bol miktarda bulunan M26 roket motoru ve GBU-39'ların 40 bin dolar gibi düşük bir maliyete sahip olması tamamlanmış GLSDB'nin ana bileşenlerinin ucuza hazır hale getirilmesi anlamına geliyor. Bu da üretim yavaş bile olsa 2023 başlarında silahın hazır hale getirilmesini mümkün kılabilir. 

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde silah ve güvenlik uzmanı olan Tom Karako'ya göre, Amerikan tarafında bu tür bir yola başvurulmasının diğer bir sebebi de Amerikan silah envanterinin hızla azalması ve Çin ile çatışma ihtimali konusunda caydırıcı sayının altına inilmesi. 

Reuters'ın ulaştığı belgeler konusunda Pentagon ve Boeing açıklamada bulunmasa da Amerikan Savunma Bakanlığı "ABD ve müttefikleri Kiev'e yardımcı olacak en uygun sistemleri tespit edip değerlendiriyor" açıklamasında bulundu. 

ABD, 297 kilometre menzile sahip ATACMS füzelerini Ukrayna'ya tedarik etmeyi kabul etmemişti. Bununla birlikte 150 kilometre menzilli GLSDB'lerin gönderilmesi Kiev'in şu anda ulaşamadığı Rus askeri hedeflerini ve geri bölgelerini vurarak karşı saldırılarını sürdürmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.