ABD üssüne saldırı, uçak kazası, deprem: İran'da son 24 saatte neler yaşandı?

ABD üssüne saldırı, uçak kazası, deprem: İran'da son 24 saatte neler yaşandı?

Son 24 saatte yaşanan gelişmeler sonrası tüm dünya gözünü İran'a çevirdi.

İran'ın Irak'taki ABD üslerine saldırması petrol fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu.

İranlı yetkililerin ABD ile savaşa girme niyetinde olmadıklarını açıklaması piyasaları görece sakinleştirirken Tahran yakınlarında Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının düşmesi sonucu 176 kişi hayatını kaybetti.

Peki İran'da son 24 saatte neler yaşandı?

İran 2 ABD üssünü vurdu

İran, sabah erken saatlerde ABD'nin Irak’taki iki askeri üssüne roket saldırısı düzenledi. Amerikan makamları da saldırıyı doğruladı.

İran devlet televizyonu, saldırının İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin geçtiğimiz hafta Bağdat’ta öldürülmesine misillime olduğunu duyurdu. İranlı güvenlik kaynakları, Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü'ne karadan karaya füze saldırısı düzenlendiğini kaydetti.

İran devlet televizyonu, İran ordusunun Irak'taki hedeflere saldırılarında 80 ABD'linin öldüğünü iddia etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump, "her şey yolunda" mesajı verdi.

Uçak kazasında 167 yolcu 9 mürettebat öldü

İran'da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü. Uçakta bulunan 167 yolcu yolcu ve 9 mürettebattan kurtulan olmadığı bildirildi.

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, yolcuların ve mürettebatın cesetlerini olay yerinden topladıklarını ve adli tıp kurumuna göndereceklerini ifade etti.

Kasım Süleymani'nin cenazesinde izdiham: En az 56 kişi öldü

İran devlet televizyonuna göre, ABD üslerine yapılan saldırılarla intikamı alınan Süleymani'nin cenazesi defnedildi.

ABD saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman kentinde düzenlenen cenaze töreninde çıkan izdihamda en az 56 kişi öldü, 213 kişi yaralanmıştı.

Süleymani'yi defin işlemi izdiham nedeniyle iki kez ertelenmişti.

Nükleer tesis yakınlarında deprem

İran'da nükleer santralin bulunduğu Buşehr eyaletinde, yerel saatle 05:50'de 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremde can ve mal kaybı olup olmadığına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.