Herkesin istediği oldu: Trump İran'a askeri misillemede bulunmayacak

Herkesin istediği oldu: Trump İran'a askeri misillemede bulunmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın düzenlediği füze saldırısından sonra askeri misillemede bulunulmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin, İran’ın Irak’ta ABD askerlerinin de bulunduğu askeri üslere füze saldırıları düzenlemesine yanıt olarak Tahran’a yeni yaptırımlar getireceğini açıkladı. Trump, “İran geri adım atıyor görünüyor’ dedi.

Trump, İran’ın Kasım Süleymani’nin öldürülmesine yanıt olarak Irak’ta iki üssü balistik füzelerle vurmasının ardından Beyaz Saray’da kameralar önünde ilk kez açıklama yaptı. 

Beyaz Saray'da Ulusa Sesleniş konuşması yapan Trump, iki üsse düzenlenen saldırıya askeri misillemede bulunulmayacağını kaydetti. Trump, İran’ın saldırılarında hiçbir ABD'linin ya da Iraklı’nın zarar görmediğini belirtti. Trump, üslerde de çok ufak zarar meydana geldiğini aktardı.

"İran geri adım atıyor görünüyor"

İran’ın “geri adım atıyor göründüğünü” kaydeden Trump, hiçbir can kaybının yaşanmamasında “çok iyi iş çıkaran” erken uyarı sisteminin etkili olduğunu ifade etti. Trump, ABD’nin açık ara dünyanın en güçlü ve donanımlı ordusuna sahip olduğunu yinelerken, “Harika güçlerimiz her şeye hazır. İran geri adım atıyor görünüyor, ki bu tüm ilgili taraflar için de dünya için de çok iyi bir şey” dedi.

Trump, “İran davranışını değiştirene kadar” ABD’nin Tahran’a derhal yeni yaptırımlar getireceğini kaydetti. Başkan Trump, İran’ın “nükleer emellerini terk etmesi ve teröre desteğini sonlandırmasına” kadar bu “güçlü yaptırımların” devrede kalmaya devam edeceğini vurguladı. Trump, "İran'ın saldırganlığına yanıt seçeneklerini değerlendirmeye devam ederken, ABD İran rejimine derhal ilave cezalandırıcı ekonomik yaptırımlar getirecek. Bu güçlü yaptırımlar İran davranışını değiştirene kadar yürürlükte kalacak" diye konuştu.

"Başkan olduğum müddetçe İran nükleer silah sahibi olmayacak"

Ülkelerin İran'ın "yıkıcı ve istikrar bozucu" faaliyetlerine çok fazla süre tolerans gösterdiğini savunan Trump, "Bu günler artık geride kaldı. İran terörün önde gelen destekçisi ve nükleer silah çabası medeni dünyaya tehdit oluşturuyor. Bunun olmasına asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Trump, açıklamasına da “Ben ABD Başkanı olduğum müddetçe İran’ın nükleer silah sahibi olmasına asla izin verilmeyecek” sözleriyle başlamıştı.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü operasyonu savunan Trump, ABD'lilerin bu neticeden “aşırı derecede minnet ve mutluluk duyması” gerektiğini söyledi. Trump, Süleymani için, "Son günlerde Amerikan hedefleri üzerinde yeni saldırılar planlıyordu ama onu durdurduk" ifadesini kullandı.

Trump'tan NATO'ya 'Ortadoğu'da daha fazla rol' talebi

ABD Başkanı Trump, NATO’dan da “Ortadoğu sürecinde çok daha fazla müdahil olmasını” isteyeceğini belirtti. Trump’ın bu ifadesi, ‘sonu gelmez savaşlardan’ asker çekme sözüne rağmen ABD’nin bölgede varlık göstermeye devam etme niyetinin bir işareti olarak yorumlandı.

Başkan Trump, İran'la nükleer anlaşmanın son kalıntılarının da artık terk edilmesi ve İran'la dünyayı "daha güvenli ve daha barışçıl bir yer haline getirecek bir anlaşmaya" varmak için hep birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı. Trump, "Ayrıca İran'ın gelişmesi ve zenginleşmesine, değerlendirilmemiş muazzam potansiyelini kullanmasına imkan tanıyacak bir anlaşma yapmalıyız. İran harika bir ülke olabilir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonuna doğru İran halkı ve liderlerine seslenen Trump, "Hak ettiğiniz, harika bir geleceğe sahip olmanızı istiyoruz; içeride zengin, diğer ülkeleriyle de uyum içinde bir gelecek. ABD barış arayışında olan herkesle barışı kucaklamaya hazırdır” mesajını verdi.

NATO'dan olumlu yanıt

Trump, bu açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ortadoğu'daki durum hakkında telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın görüşmede, "NATO'nun Ortadoğu'da barışın korunması ve çatışmaların önlenmesi konusundaki artan rolünün değerini vurguladığı" belirtildi.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Stoltenberg ve Trump'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilirken NATO'nun Ortadoğu'da daha fazla rol üstlenebileceği konusunda mutabık kaldığı öğrenildi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.