ABD ve Rusya Suriye'de yeniden karşı karşıya geldi

ABD ve Rusya Suriye'de yeniden karşı karşıya geldi

Suriye’deki ABD ve Rus askerleri arasında yeni bir sürtüşme yaşandı.

Kamışlı kentinin doğu kırsalındaki Irak sınırına yaklaşmaya çalışan Rus konvoyu, ABD konvoyu tarafından durduruldu.

Kamışlı ve Malikiye (Derik) arasında bulunan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarına uzanan otobanda, ABD konvoyu, Simelka Sınır Kapısı’na ulaşmaya çalışan Rus askeri polislerine ait konvoyu durdurdu. ABD tarafının geçişe izin vermemesinin ardından Rus konvoyu hareket noktası olan Kamışlı’ya geri döndü.

Olay sırasında bölgede bulunan görgü tanıklarının aktardığına göre, ABD’ye ait 4 zırhlı araçtan oluşan konvoy, Rus askeri polislerine ait 3 askeri aracı durdurdu. ABD askerleri, Rus konvoyunun Kamışlı’nın 30 kilometre doğusundaki El-Kahtaniye’den (Gıre Spi) geçmesine izin vermedi. Olay esnasında iki Rus savaş uçağının bölge üzerinde uçuş yaptığı bildirildi.

Türk ordusu ve desteklediği silahlı muhalif grupların Haseke’ye bağlı Rasulayn ile Rakka’ya bağlı Tel Abyad bölgesini kontrol altına almasının ardından Washington destekli YPG ile Esed rejimi arasında Ekim 2019’da bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşma doğrultusunda Suriye ve Türkiye sınır hattı boyunca Esed güçleri ve Rus askerleri konuşlanmıştı.

Bölge sakinlerinin aktardığına göre, ABD konvoyu geçtiğimiz günlerde Rus konvoyunu takip etmek amacıyla rutin devriye faaliyetleri gerçekleştirdi. ABD askerleri Rus konvoyunun geçişlerini engellemek amacıyla Kamışlı ve Derik kırsalında anayol ve tali yollarda duruyor. Ruslar Simelka Sınır Kapısı’na ulaşarak Türkiye sınırı karşısında konuşlanmaya çalışıyor. Ancak Washington Fırat’ın doğusunda konuşlanan güçlerine destek sağlamak amacıyla söz konusu kapıyı komşu Irak’taki üslerden gelen askeri konvoyların geçişi için kullanıyor.

ABD askeri takviyeleri sürdürüyor

ABD, Haseke’deki üssüne askeri takviyeleri sürdürüyor. Bu kapsamda Pazar günü ABD’nin IKBY’deki üslerinden lojistik malzeme ve askeri teçhizat taşıyan 50 tır Simelka Kapısı’ndan geçerek Tel Bedr köyüne girdi. Köy uluslararası yolun (M4) kavşağında batıdaki Tel Tamir kasabasına, kuzeyde Dırbesiye beldesine, güneyde Haseke vilayetine ve doğudaki Kamışlı kentine uzanır.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 50 tırdan oluşan konvoyun, geçen hafta Haseke’nin Eş-Şeddadi beldesindeki ABD üssüne lojistik malzeme ve askeri teçhizat taşıyan ikinci konvoy olduğunu belirtti.

Gözlemevi, yaptığı açıklamada, Esed rejimi bölgelerinden silah, mühimmat ve lojistik malzeme taşıyan 13 Rus askeri aracın Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa beldesindeki rejim üssüne yöneldiğini bildirdi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.