"ABD Venezuela'nın iki numaralı ismiyle gizli görüşmeler yapıyor"

"ABD Venezuela'nın iki numaralı ismiyle gizli görüşmeler yapıyor"

ABD'li üst düzey yetkililerin Venezuela’nın iktidardaki sosyalist partisinin ikinci ismi Diosdado Cabello ile gizli olarak görüştüğü öne sürüldü.

Associated Press haber ajansı, ABD'nin Venezuela’nın iktidardaki sosyalist partisinin ikinci ismi Diosdado Cabello ile gizli olarak görüştüğünü aktardı. Yönetimden üst düzey bir yetkilinin AP haber ajansına konuştuklarına göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yakınındaki isimler, muhalif hareketin güçlenmesiyle birlikte, Maduro’nun görevden alınmasından yana olmaları halinde cezalandırılmayacakları konusunda garanti almak istiyor.

Haberde, Başkan Donald Trump liderliğindeki yönetimle yakın ilişkide olan bir yetkilinin, Temmuz ayında Venezuela’nın başkenti Caracas’ta, Nicolas Maduro’dan sonra gelen en etkili parti üyesi Diosdado Cabello ile görüştüğü belirtildi.

Cabello ile görüşen yetkiliyle ilgili ayrıntılar güvenlik gerekçesiyle gizli tutulurken, ikinci bir görüşme daha yapılmasının planlandığı ancak henüz görüşmenin olmadığı aktarıldı.

Maduro’nun gücünün zayıflamasıyla beraber Cabello gerek hükümet içindeki gerekse güvenlik güçleri üzerindeki etkisini daha da hissettirmeye başlayan bir isim. Ancak ABD daha önce Cabello’yu yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve hatta görevdeki bir ABD senatörünü tehdit etmeyle suçlamıştı.

‘ABD’nin Cabello’yu Maduro’nun yerine getirme niyeti yok’

Gizli görüşmeyle ilgili olarak AP’ye konuşan ABD'li yetkili, Trump yönetiminin Cabello’nun Maduro’nun yerine geçmesi yönünde bir amacının kesinlikle olmadığını söyledi. Yetkili parti içinde Maduro’ya karşı alevlenmeye başlayan rekabetin dinamiklerini görebilmek adına diğer etkili isimlerle de görüşüldüğünü kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Cabello’dan henüz bir yorum alınamadı. Ancak Cabello’nun yaverlerinden biri kimliğinin gizli tutulması talebiyle konuştu ve Cabello ABD'li yetkililerle görüşmüş olsa dahi bunun sadece Maduro’nun bilgisi dahilinde olabileceğini, Cabello’nun Maduro’ya ihanet ettiği iddiasının doğru olmadığını savundu.

Temmuz ayında yapıldığı ileri sürülen görüşmeyle ilgili yakından bilgisi olan bir diğer kişiyse, Cabello’nun ABD'li yetkiliyle görüşmesine oldukça hazırlıklı bir şekilde geldiğini iddia etti.

İki numaralı isim: Cabello

56 yaşındaki Cabello uzun bir süredir Maduro’nun parti içindeki en büyük rakibi olarak değerlendiriliyor. Maduro’ya kıyasla daha pragmatik ekonomik görüşleri olan ve ülkenin siyasi geçmişinin aksine Küba ile ideolojik olarak daha az bağdaşan Cabello, 2013 yılında ölen Devlet Başkanı Hugo Chavez’in de en yakın olduğu isimlerdendi. Zira, Chavez ölümünden önce son kez halkın karşısına çıktığında bir yanında Maduro diğer yanında da Cabello vardı.

"Mafya babasıyla görüşmek istiyorsanız Cabello doğru isim"

Hem eski Başkan Barack Obama hem de Başkan Trump döneminde Latin Amerika ile ilgili danışmanlık görevi yürütmüş olan eski üst düzey ulusal güvenlik uzmanı Fernando Cutz, Cabello ile herhangi bir görüşme yapılmasının oldukça riskli olduğunu söylüyor ve “Cabello, Venezuela’daki en kötülerinin de en kötülerinden biri. Eğer strateji, mafya babasıyla görüşmekse, Cabello sizin adamınızdır. Ama böylesi bir strateji oldukça ağır riskler taşıyor” diyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.