Venezuela'dan ABD dolarına karşı Çin yuanı hamlesi

Venezuela'dan ABD dolarına karşı Çin yuanı hamlesi

Ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan Venezuela, yaptırımlar nedeniyle kullanamadığı ABD Doları yerine borçlarını Çin Yuanı üzerinden ödemek istiyor.

Reuters'ın ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberine göre Venezuela'da Maduro hükümeti ve ülkenin petrol şirketi PDVSA, kendilerine hizmet sağlayan yabancı şirketlere Yuan ile ödeme yapmayı teklif etti. Söz konusu şirketlerin teklifi değerlendirdiği belirtildi.

Kaynaklardan ikisi, Venezuela Merkez Bankası'nın, ham petrol satışları karşılığında Çin'de en az 700 milyon dolar değerinde yuana sahip olduğunu öne sürdü.

"Yabancı para birimiyle ödeme standart olacak"

And ülkeleri uzmanı Raul Gallegos, Venezuela ile çalışan şirketlerin farklı para birimleri ile ödeme almayı kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Gallegos, "Maduro ve ABD yaptırımları yerinde durduğu sürece, standart çalışma yöntemi bu olacak." dedi.

Venezuela'da 2018 başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan siyasi kriz ülkeyi ve uluslararası kamuoyunu ikiyi böldü. Nicolas Maduro'nun hile ile seçimi kazandığını öne süren muhalefet lideri Juan Guaido'ya çok sayıda Avrupa ülkesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de destek verdi.

Washington, krizin sürmesiyle beraber Maduro hükümetine baskı yapmak amacıyla yaptırım kararı aldı. Bu karar kapsamında Karakas'ın ABD finans sistemi ve ABD Doları kullanması yasaklandı.

Hiperenflasyon ile karşı karşıya kalan Venezuela, farklı çözüm arayışlarında yabancı şirketlere Euro ile ödemeler de yaptı. Ancak Amerikan yaptırımlarından çekinen çok sayıda şirket, Karakas ile artık doğrudan ticari ilişkiler içine girmek istemiyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.