ABD'de Trump'a güvenenlerin sayısı yüzde 37'ye düştü

ABD'de Trump'a güvenenlerin sayısı yüzde 37'ye düştü

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlığını onaylayan ABD'lilerin sayısı, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in hazırladığı Rusya soruşturması raporunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından 3 puan birden düşerek yılın en düşük seviyesine geriledi.

Reuters'ın Ipsos araştırma şirketiyle birlikte yaptığı ankete göre, 2016'daki ABD başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalesini araştıran Mueller soruşturması sonrası ABD'li yetişkinlerin sadece yüzde 37’si Trump'ın görevdeki performansını onayladığı yönünde görüş beyan etti. Bu, Mueller'in Başkan Trump'ın soruşturmaya müdahale etmeye çalıştığı yönündeki birçok hadiseye yer verdiği 448 sayfalık raporunun yayınlanmasından sonra ABD halkının yaklaşımını ölçen ilk ulusal anket oldu.

Araştırma perşembe ve cuma günü, çevrimiçi olarak 1005 Amerikalı ile gerçekleştirildi. Ankete katılanların 924'ü Mueller soruşturması raporunu yakından takip eden kimselerden oluştu.

Bu arada ankete katılanların yüzde 50'si doğrudan 'ya Trump ya da kampanya ekibinden birinin 2016 seçimlerini etkilemek için Rusya ile çalıştığı' görüşünde olduğunu belirtti. Yine mülakata alınanların yüzde 58'i Başkan Trump'ın Rusya'nın kendi yönetimi üzerindeki etkisinin soruşturulmasını durdurmak için çaba harcadığı' yönünde fikir beyan etti.

Ankete katılanların yüzde 70'inin fikri değişmedi

Mueller raporunu takip ettiğini belirtenlerin yüzde 70'i raporun Trump veya Rusya'nın ABD başkanlık seçimine müdahalesi konusundaki görüşlerini değiştirmediğini söyledi.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 15'i Mueller raporundan Trump hakkındaki görüşlerini değiştiren yeni bir bilgi öğrendiğini kaydederken katılımcıların ezici çoğunluğu, "Trump'ın veya ona yakın birinin yasaları çiğnediğine" inandıklarını belirtti.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 40'ı, Başkan Trump'ın görevden alınmasını isterken yüzde 42'lik bir kesim buna gerek olmadığını dile getirdi.

Trump'ın başkanlığını onaylayanlara yönelik bir önceki kamuoyu yoklaması 15 Nisan'da yapılmış ve ankete katılanların yüzde 40'ı Trump'ın başkanlık performansını beğendiğini belirtmişti. Yine ABD Adalet Bakanı William Barr'ın mart ayında Mueller soruşturması raporunun kısa bir özetini yayınlamasından kısa bir süre sonra yapılan bir ankette Trump'a olan destek yüzde 43'e düşmüştü.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.