ABD'den İHA üreten ve Rusya'ya göndereren İranlı şirketlere yaptırım

ABD'den İHA üreten ve Rusya'ya göndereren İranlı şirketlere yaptırım

Amerika Birleşik Devletleri, İran üretimi insansız hava araçlarının Rusya'ya gönderilmesinde rol oynayan İranlı şirketlere yaptırım uyguladı.

Amerika Birleşik Devletleri, İran üretimi insansız hava araçlarının Rusya'ya gönderilmesi aşamasında katkıda bulunan İranlı firmalara yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın perşembe günü yayımladığı yazılı açıklamada, İran yapımı İHA'ların Rusya'ya nakledilmesinde başat rol oynayan bir firmaya yaptırım uygulandı.

Bakanlık ayrıca, İran'a ait İHA'ların üretimine dahil olan 3 şirketin de yaptırımlara hedef olduğunu aktardı.

Açıklamaya göre Tahran merkezli Safiran Havalimanı Hizmetleri, İran-Rusya arasında uçuş yapan Rus askeri uçaklarını koordine etmekle suçlandı.

Söz konusu uçuşlarda İHA'ların Rusya'ya nakledildiği belirtiliyordu.

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca İran İHA'larının bilimsel araştırma, geliştirme, üretim ve tedarik mertebelerinde pay sahibi olan 3 İran merkezli şirkete de yaptırım uyguladı.

Yaptırım uygulanan Paravar Pars Company, ABD ve İsrail üretimi İHA'ların tersine mühendislik yöntemiyle tekrardan yeni üretim aşamalarından geçirmekle suçlandı. Ancak bakanlık açıklamasında, ABD ve İsrail İHA'larının hangi tip olduğu konusu detaylandırılmadı.

İran, 2011 yılında hava sahasının ihlal edildiğini belirterek ABD üretimi RQ-170 insansız hava aracını düşürmüştü. İran'ın Q-170’in tersine mühendislikle Şahid 171’i ürettiği iddia edilmişti.

"İran Rusya'ya İHA satıyor"

New York Times'ın İranlı ve ABD'li kaynaklara dayandırdığı habere göre, "Muhacir-6" insansız hava aracı ve "Şahid" serisinden çeşitli hava araçları Rusya'ya ulaşmıştı.

ABD'li yetkililer ise, Rusya'nın İran'dan satın aldığı İHA'larda birçok teknik sorun ve arızayla karşılaştığını öne sürüyordu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.