ABD'den İran'ın uzay çalışmalarına yaptırım

ABD'den İran'ın uzay çalışmalarına yaptırım

ABD İran'ın uzay çalışmalarına, 'balistik füze programını geliştirme amacıyla kullandığı' gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, Washington'un Tahran’ın nükleer programı üzerinde baskı oluşturmak için İran'ın uzay çalışmalarına yaptırım uyguladığını duyurdu.

AFP'nin haberine göre, İran'ın uydu fırlatma denemesi teknik sorunlar yüzünden başarısızlıkla sonuçlanmasının gündeme gelmesinden sonra ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Washington'un İran'ın uzay çalışmalarına ve uzay ajanslarına yaptırım uygulama kararı aldığı belirtildi. Açıklamada kitle imha silahlarını üreten ve üretimini destekleyen kanunun uyarınca İran Sivil Uzay Ajansı'na karşı yaptırım uygulanacağı belirtildi. 

İran uzay programı tarafından geliştirilen ve uzaya dikey olarak araç göndermek için kullanılacak sistemlerin aynı zamanda balistik füzelerin fırlatılmasında da kullanılabileceği söylenen açıklamada var olan İran uzay programının kıtalar arası füzelerde kullanılan sıralı roket motorlarının geliştirilmesi amaçlı da kullanılabileceği vurgulandı.

İran'ın uzay programını Birleşmiş Milletler'in UNSCR 2231 sayılı kararını delmek için kullandığı ifade edilen basın açıklamasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran üzerinde uygulanacak yaptırımlar için uluslararası daha detaylı bir çalışma yapılması çağrısı yinelendi. 

Öte yandan Tahran, ABD'nin bu tür uzay faaliyetlerinin balistik füzeler geliştirmek için kullanılacağı iddialarını ise reddetti.

İran Meclisi Haber Ajansı'na (ICANA) konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, “İran'ın Avrupalılarla görüşmeleri devam ediyor. Eğer Avrupalılar Perşembe gününe kadar gerekli adımları atmazlar ise, 7 Mayıs'ta belirttiğimiz gibi, 3'üncü aşamanın içeriğini bir mektupla ileteceğiz” dedi.

Öte yandan 3'üncü adımın ne olacağına ve içeriğine dair açıklama yapmayan Zarif, Avrupalıların sözlerini yerine getirmeleri durumunda Tahran yönetiminin de nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerini yerine getireceğini dile getirdi.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.