İran uzaya yeni gözlem uydusu fırlatmaya hazırlanıyor

İran uzaya yeni gözlem uydusu fırlatmaya hazırlanıyor

İran yeni bir gözlem uydusunu uzaya fırlatmaya hazırlanıyor.

İran Uzay Kurumu (ISA) Başkanı Murtaza Berari, dün yaptığı açıklamada, İran’ın birkaç gün içerisinde ‘Zafer’ adlı yeni bir gözlem uydusunu uzaya fırlatmaya hazırlandığını duyurdu.

Berari AFP’ye verdiği demeçte başlangıç tarihini kesin olarak belirtmeden “Zafer’in yapımına İranlı 80 bilim insanıyla birlikte üç sene önce başlandı” ifadelerini kullandı.

Berari, uydunun 113 kilogram ağırlığında olduğunu ve günde 15 kez dünyanın çevresini dolaşabileceğini belirterek ‘Simorg’ adlı uydu taşıyıcı roketi ile Dünya'dan 530 km uzaklıkta yörüngeye yerleştirileceğini söyledi.

Berari, İran’ın söz konusu uyduya özellikle depremleri inceleme, depremlerden korunma, doğal afetleri önleme ve tarımı geliştirme çalışmalarında ihtiyacı olduğunun altını çizerek ‘uydunun ana görevinin görüntüler toplamak’ olduğunu belirtti.

İran’ın uydu programı Batılı devletler tarafından bir endişe kaynağı olarak görülürken Berari ülkesinin, uzayın barışçıl olarak kullanılması için mücadele ettiğini ve uzay alanındaki tüm faaliyetlerinin şeffaf olduğunu vurguladı.

Berari ISA’nın Hicri Şemsi İran takvimine göre 1399 yılının sonuna kadar yani 2021 Mart ayına kadar beş uydu daha üretmeyi planladığına işaret etti.

İran Hükümeti 2019 yılında, İran’ın çevresel değişimi hakkında veriler toplamakla görevlendirilen ‘Peyam’ adlı uydunun yörüngeye yerleştirilemediğini duyurmuştu.

Uydu fırlatılmadan önce, ABD bunun ‘provokatif’ bir eylem olduğunu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu hatırlatarak İran’a uyarılarda bulunmuştu.

Söz konu karar, İran’a balistik füze teknolojilerini kullanan fırlatma faaliyetleri de dahil olmak üzere nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmama çağrısı yapıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.