İran'ın uydu fırlatma denemesi başarısız oldu

İran'ın uydu fırlatma denemesi başarısız oldu

ABD'nin uyarılarına rağmen uzaya uydu fırlatmayı deneyen İran, roketin yeterli hıza çıkamaması sebebiyle ilk denemede başarılı olamadı.

ABD'den gelen tüm itirazlara rağmen salı günü uzaya uydu fırlatan İran, ilk denemede başarılı olamadı. Payam adlı uydu, roketin yeterli hıza çıkamaması nedeniyle yörüngeye ulaşamadı.

İran devlet televizyonuna açıklama yapan Telekomünikasyon Bakanı Cevad Azari Cehromi roketin ilk iki aşamayı başarı ile tamamladığını ancak üçüncü aşamada sorun yaşandığını kaydetti. Sorunun ne olduğuna değinmeyen Bakan Cehromi, İranlı bilim adamlarının meseleyi çözmek için çalışmalara devam ettiğini söyledi.

Payam ve Dosti adlarındaki uydular Türkçe'de 'Mesaj' ve 'Dostluk' anlamlarına geliyor. Payam ile ilgili yaşanan sorunun Dosti'nin fırlatılma takvimini nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor ancak İran genellikle bu tür girişimleri 1979 devriminin yıl dönümüne gelen şubat aylarında gerçekleştiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ın uydu fırlatmada kullandığı roketlerde kullanılan teknolojinin kıtalararası güdümlü füze teknolojisiyle aynı olduğunu savunarak, 3 Ocak'ta Tahran yönetimine uydu fırlatma da dahil tüm balistik füze faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.