ABD'den Libya'da üst düzey el Kaide liderine hava saldırısı

ABD'den Libya'da üst düzey el Kaide liderine hava saldırısı

ABD savaş uçakları geçtiğimiz günlerde Libya'nın güneybatısında bir el Kaide liderine yönelik saldırı düzenledi.

ABD ordusu geçtiğimiz hafta sonunda düzenlenen hava saldırısında Libya'daki üst düzey bir El Kaide lideri olan Musa Ebu Davud'u hedef aldı. Hava saldırısı Libya'nın Cezayir, Nijerya ve Çad ile ortak sınır noktası olan güneybatı bölgesinde gerçekleşti.

ABD'nin Afrika Komutanlığı AFRICOM, geçtiğimiz gün Musa Ebu Davud'un ve yanındaki bir diğer El Kaide mensubunun 24 Mart'ta ülkenin güneybatısındaki Ubari kasabasında öldürüldüğünü duyurdu.

30 yıldır cihat yanlısı hareketin içinde

ABD hava saldırısında öldürülen Musa Ebu Davud'un en az 30 yıldır cihat yanlısı hareketlerin içerisinde bulunduğu ifade ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Musa Ebu Davud’u 2016 yılının Mayıs ayında uluslararası terör listesine eklemişti. Terör listesine eklendiğinde yapılan açıklamaya göre “1992 yılından itibaren terörist faaliyetlerde bulunduğu” belirtilen Musa Ebu Davud, ilk olarak Selefi Cihat ve Savaş Cemaati’ne girmiş ve yükselerek üst düzey bir lider olmuştu. Bu grup, 2007 yılında El Kaide ile birleşerek İslami Mağrip El Kaidesi ismini almıştı. Musa Ebu Davud, 2012 yılında İslami Mağrip El Kaidesi’nde güney bölgesinin komutanı olarak atanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Cezayir ve Tunus'ta birçok saldırıdan da sorumlu olan Musa Ebu Davud, “bölgede El Kaide için savaşmak üzere kişiler yetiştirmek ve onlara eğitim vermekle” suçlanıyordu.

AFRICOM’a göre Musa Ebu Davud'un kritik lojistik destek, El Kaide’ye finansman ile silah sağlama ve grubun bölgede ABD ve Batı çıkarlarına yönelik saldırılar düzenlemesinden sorumlu olduğu ifade ediliyor.

Son üç yılda 500'ün üzerinde saldırı

AFRICOM’un medya ilişkilerinden sorumlu olan binbaşı Karl Wiest’e göre Musa Ebu Davud'un ölümü ile sonuçlanan saldırı Libya'da 2018 yılında gerçekleşen ikinci hava saldırısı. IŞİD'e karşı gerçekleştirilen diğer saldırının yeri ve zamanı ise bilinmiyor. Geçtiğimiz yıl ABD Libya’da IŞİD'i 12 kez hava saldırısı ile hedef almıştı.

ABD 2016 yılında Libya’da bir rekor olarak kayıtlara geçecek 497 hava saldırısı gerçekleştirmişti. Bu saldırıların çoğu IŞİD'in Sirte şehrinden çıkarmak için düzenlenen operasyonda düzenlenmişti. Bu operasyonun bitmesinin ardından ABD'nin hava saldırılarının ekseni güneye kaymıştı.

2017 yılının Kasım ayında ABD Kuvvetleri Sirte’nin yaklaşık 500 kilometre güneyindeki Fukaha’da iki ayrı hava saldırısı gerçekleştirdi. Musa Ebu Davud'un vurulduğu hava saldırısı, Libya da şu ana kadar en güneyde düzenlenen hava saldırısı. Binbaşı Wiest ABD'nin bölgede “terör örgütlerine” yönelik baskının korunması için saldırıların devam edeceğini ifade etti.

El Kaide de hedefte

ABD'nin hava saldırılarının büyük bir kısmı IŞİD'i hedef alsa da, ABD El Kaide’ye yönelik hava saldırıları da düzenliyor. 2015 yılının Haziran ayında ABD savaş uçakları El Kaide'ye bağlı Ensaru’ş Şeria grubunun bir toplantısını hedef almıştı. Ensaru’ş Şeria, bu saldırıda birkaç mensubunun öldürüldüğünü doğrulamıştı. Batı medyası El Kaide'nin üst düzey liderlerinden Muhtar bel Muhtar’ın da saldırıda öldürdüğünü öne sürerken grup bu iddiayı yalanlamıştı. Muhtar bel Muhtar’ın birçok defa hayatını kaybettiği ifade edilmişti ancak bu bilgilerin asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.