ABD'den Somali'de Eş Şebab'a hava saldırısı

ABD'den Somali'de Eş Şebab'a hava saldırısı

Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı topyekun savaş ilanı sonrası ABD güçleri cihat yanlısı gruba yönelik saldırılarını sıklaştırıyor.

ABD ordusu son dönemde çatışmaların yoğunlaştığı Hiran bölgesinde El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ı hava saldırılarıyla hedef aldı.

Afrika Komutanlığı'ndan (AFRICOM) çarşamba günü yapılan açıklamada, 18 Eylül'de Hiran bölgesinin Buulobarde şehrinde Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçlere karşı saldırılar yürüten Eş Şebab birliklerine yönelik hava saldırısı düzenlendiği ifade edildi.

Buulobarde şehrinde konumu:

ABD böylece 2022 yılında cihat yanlısı gruba karşı 6'ncı hava saldırısını düzenlemiş oldu.

Mogadişu yönetiminin talebi doğrultusunda saldırının gerçekleştirildiği ifade edilen AFRICOM açıklamasında, hava saldırıları sonucu 27 Eş Şebab mensubunun öldürüldüğü duyuruldu.

AFRICOM açıklamasında, savunma amaçlı yapılan saldırıların Mogadişu yönetimi güçlerinin ve Somali'deki Afrika Birliği Geçiş Misyonu (ATMIS) birliklerinin önceliği yeniden ele almasını ve Hiran bölgesinde Eş Şebab'a karşı operasyonların devam etmesini sağladığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Mogadişu yönetimi ve ATMIS güçlerinin son 5 yılda icra ettiği müşterek operasyonun önemine dikkat çekildi.

Ancak ATMIS resmi olarak operasyonlara iştirak ettiğini belirten bir açıklama yayımlamadı.

İnsan hakları aktivistleri daha önce ABD'yi Somali'deki operasyonlarına dair gerçek bilgileri vermemekle suçlamıştı.

Mogadişu yönetimi liderinin ABD ziyareti

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) ağırlandı.

Bu kapsamda Somalili lider Mahmud, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Mahmud liderliğindeki yönetimin Somali'deki cihat yanlısı gruplara karşı operasyonlarını ve bu kapsamda ABD'nin Mogadişu yönetimi güvenlik güçlerine olan desteğini ele aldı.

ABD Savunma Bakanı Austin, Mogadişu yönetiminin ABD'li güçleri Somali'de barındırması istekliliğine övgülerde bulunurken "şiddet içeren aşırıcılık karşısında ABD'nin destek vereceğini" taahhüt etti.

Öte yandan Austin, Mahmud öncülüğündeki yönetimin Somali güvenlik güçlerini 'yeniden diriltmesine' dikkati çekerek, yönetimin birtakım tedbirler dahilinde ABD ve uluslararası ortaklarıyla müşterek hareket etmesine övgüde bulundu.

İkili son olarak, savunma iş birliğini daha da derinleştirme yönündeki isteklerini de vurguladı.

Mogadişu yönetiminden Eş Şebab'a karşı topyekun savaş ilanı

Mogadişu yönetiminin El Kaide'nin Doğu Afrika Kolu Eş Şebab'ın Hayat Otel'e düzenlediği saldırı sonrası cihat yanlısı gruba topyekün bir savaş ilan etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "barışı baltalamaya çalışan zalimlere karşı topyekün bir savaş hazırlığına girilmesi çağrısında bulunan" Hasan Şeyh Mahmud, "halkımızı katleden teröristlerin kontrol ettiği alanları özgürleştirinceye dek onları zayıf düşürmeye kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

Eş Şebab'ın eski sözcüsü olan, sonradan saf değiştirerek Mogadişu hükümetine katılıp Vakıflar ve Din İşleri Bakanı olarak atanan Muhtar Robov da geçtiğimiz ay, cihat yanlısı gruba karşı "ortak mücadele çağrısında" bulunmuştu.

Bu kapsamda ABD, son dönemde söz konusu gruba karşı hava saldırılarını artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Mahmud halka sesleniş konuşmasında, Eş Şebab kontrolü altındaki bölgelere yoğun saldırılar başlatılacağına işaret etti.

Eş Şebab kontrolündeki alanların ağır bombardımana tabi tutulacağını vurgulayan Mahmud, bu kapsamda Somali halkının cihat yanlısı grubun bulunduğu bölgelerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Aksi takdirde ABD ile Mogadişu yönetiminin saldırılarında ve gece baskınlarında zarar göreceklerini söyledi.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ve ülkedeki diğer üst düzey yetkililerin de iştirak ettiği Cumhurbaşkanı Mahmud'un konuşmasında Eş Şebab'a karşı 'tüm cephelerde' savaş deklare etmesi dikkat çekti.

Halka iş birliği çağrısı

Halkın Eş Şebab'a karşı savaşta Mogadişu yönetimine her türlü yardımı vermesi gerektiğini savunan Mahmud şöyle konuştu:

"Her Somali vatandaşını teröristlerin saklandığı yerlerden uzak durmaları konusunda uyarıyorum. Halihazırda o bölgelerdeyseniz daha fazlasını yapmanız gerektiğini söylüyorum çünkü hükümetimiz, tüm cephelerde Eş Şebab'a karşı bir savaş ilan etti ve nihayetinde bu toprakları özgürleştireceğiz."

Aşiret milisleri topyekun savaş ilanı doğrultusunda harekete geçecek

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un talimatı doğrultusunda Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı yerel milislerle ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Bu kapsamda Eş Şebab'a karşı savaşta yerel milisler, Somali'nin çeşitli bölgelerine konuşlandırılacak.

Başvurulan yeni strateji çerçevesinde yerel milislerin Hiraan, Galgaduud, Gedo ve Bakool gibi çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde ön cephelerde kullanılması planlanıyor.

Öte yandan Eş Şebab'a karşı savaşta yerel milislerin de çatışmalarda yer almasının isteğinin, bazı milis grupların temmuz ayında Galmudug bölgesinde cihat yanlısı gruba karşı sağladığı öne sürülen üstünlükle ilişkili olduğu belirtiliyor.

Afrika'nın çeşitli ülkelerinde de cihat yanlısı veya ayrılıkçı gruplara karşı hükümet güçleriyle hareket eden yerel milisler, genel şekliyle profesyonel bir ordu eğitiminden yoksun.

Bu da milislerin gelişigüzel bir şekilde saldırılar düzenlemesine yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.