Somali'de Eş Şebab ile Mogadişu yönetimi arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Somali'de Eş Şebab ile Mogadişu yönetimi arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Somali genelinde aşiret milislerinin de katılımıyla taraflar arasında çatışmaların şiddetlendiği ifade ediliyor.

Mepa News |  Mohamed Gabobe | Mogadişu

Mogadişu yönetiminin topyekun savaş ilanı etmesinin hemen sonrasında Somali genelinde çatışmalar son dönemde şiddetlenmeye devam ediyor.

Bu kapsamda ABD güçlerinin faaliyetlerinin son haftalarda çeşitli bölgelerde arttığı gözlemleniyor.

Öte yandan El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, yabancı güçleri hedef almaya devam ediyor.

Mogadişu yönetimi beraberinde topyekun savaşa katılım sağlayan aşiret milislerinin üst düzey yetkililerine yönelik suikastler de sürüyor.

Yabancı güçlere saldırılar

Eş Şebab geçtiğimiz günlerde Somali'deki yabancı güçlere ait askeri üsse iki ayrı saldırı düzenledi.

Bu kapsamda Eş Şebab mensupları, Somali'nin Aşağı Şabel bölgesinde konuşlu Afrika Birliği koalisyon güçleri çatısı altında varlık gösteren Uganda askeri birliklerinin üslerine eş zamanlı saldırılar gerçekleştirdi.

Cihat yanlısı grubun Shalanbood ve Danow kasabalarına yönelik saldırılarında Uganda askeri güçleri ile Eş Şebab mensupları arasında şiddetli çatışmalar gözlemlendi.

Çatışmalar sonucu her iki tarafta da meydana gelen kayıplara ilişkin henüz bir bilgi bulunmazken Batı destekli Afrika Birliği koalisyonu şu ana dek olaylara dair bir açıklama yayımlamadı.

Ancak Eş Şebab, Uganda güçlerine yönelik eş zamanlı saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

ABD'nin "Teröre Karşı Küresel Savaş" stratejisi kapsamında Uganda'nın şu anda Somali'de konuşlu 8 bin askeri personeli bulunuyor.

Bunların bir çoğunun Aşağı Şabel bölgesinde varlık gösterdiği biliniyor.

Mayın imha uzmanları operasyon sırasında öldü

Mogadişu yönetimine bağlı ordu güçlerinin bünyesinde hareket eden mayın imha ekibinden iki uzman, Galgaduud bölgesinde Dhusamareb ve Guriceel ilçelerini bağlayan yolda kara mayınlarını imha etmeye çalıştığı sırada meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti.

Mayın imha uzmanlarının hükümet güçlerine bağlı askeri konvoyların tedarik için kullandığı stratejik yollarda mayın ve el yapımı patlayıcı temizliği yaptığı biliniyor.

Mogadişu yönetiminin topyekun savaş ilanı sonrasında Eş Şebab mensuplarının Somali'nin orta ve güney kesimlerindeki ana ve otoyollara el yapımı patlayıcılar ve mayınlar döşediği aktarılıyor.

ABD hava saldırılarını yoğunlaştırdı

Mogadişu yönetimi askeri güçleri ve aşiret milisleri, Somali'nin Hiran bölgesinde büyük ölçekli saldırılara devam ederken ABD de bu güçlere hava desteği sağlıyor.

ABD'nin 20 Eylül günü sabah saatlerinde sağladığı hava saldırıları desteği sonucu Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçler ve yerel aşiret milisleri, stratejik önemdeki Booco kasabasını kontrol altında aldı.

Hava saldırılar sonucunda cihat yanlısı gruba bağlı bazı güçlerin kırsala doğru çekildiği belirtildi.

ABD'nin son haftalarda hava etkinliğini yoğunlaştırdığı gözlemleniyor.

Bu kapsamda Hiran ve Aşağı Şabel bölgelerinde SİHA saldırıları gerçekleştiriliyor.

Başkentte üst düzey aşiret yetkilisine suikast

Yerel kaynaklara göre aşiret liderlerinden önde gelen Abdullahi Nur Garad, başkent Mogadişu'nun Garasbaley ilçesinde silahlı şahıslarca öldürüldü.

Olaya ilişkin bilgi sahibi kişilerin aktardığına göre, silahlı bir grup, aşiret yetkililerinden Garad'ı yakın bir mesafeden defalarca vurdu. Garad kısa bir süre içerisinde olay yerinde yaşamını yitirdi.

Silahlı grup, olay yerinden kaçarken güvenlik güçleri saldırının gerçekleştiği söz konusu bölgede soruşturma başlattı.

Başkent Mogadişu'da son haftalarda aşiret liderlerini hedef alan saldırılar yaşanıyor.

Bu saldırıların birçoğu Eş Şebab'a atfediliyor.

Suikaste uğrayan aşiret liderlerinin Eş Şebab'a karşı Mogadişu yönetimi güçleriyle birlikte hareket eden aşiret milislerine finansman sağladığı, Eş Şebab'a karşı mücadelede mali ve personel desteği arayışında olduğu biliniyor.

Eş Şebab Somali'nin güneyinde stratejik kasabayı ele geçirdi

Mogadişu yönetimine bağlı güçlerin Aşağı Şabel bölgesinedki Warmaxan kasabasından çekilmesi sonrası Eş Şebab mensupları söz konusu kasabayı ele geçirdi.

Karşı taraftan herhangi bir savunma olmadan geçtiğimiz günlerde kasabaya giren Eş Şebab mensuplarının Afgoye bölgesinin üst kesimlerinde yer alan stratejik kasabada mevzilendiği bildirildi.

Warmaxan kasabası başkent Mogadişu ile Aşağı Şabel bölgesini birbirine bağlayan yolun üzerinde yer alıyor.

Eş Şebab'ın Warmaxan kasabasını ele geçirmesinin, Mogadişu yönetimi ve yabancı güçlerin stratejik bölgedeki varlığını durdurmasına yol açtığı belirtiliyor.

ABD hava araçları devrede

Yerel kaynaklara göre ABD'ye ait insansız hava araçları, 21 Eylül'de Hiran bölgesindeki Yasuman kasabası yakınlarında bulunan dağ geçidinde ilerleyen Mogadişu yönetimi güçlerine hareket alanı sağladı.

ABD İHA'larının koruması altında Mogadişu yönetimi askeri güçlerinin söz konusu dağ geçidinde ilerlediği ifade ediliyor.

Yasuman kasabasının Mogadişu yönetimi tarafından devralınmasından 48 saat sonra dağ geçidinde askeri hareketliliğin gözlemlendiği aktarılıyor.

ABD'nin desteği doğrultusunda hareket eden Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçler, özellikle Eş Şebab'ın kalelerinden biri olarak bilinen Hiran eyaleti olmak üzere Somali genelinde geniş çaplı saldırılar başlatmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.