ABD Başkanı Biden drone saldırısı düzenlemeyi zorlaştıracak

ABD Başkanı Biden drone saldırısı düzenlemeyi zorlaştıracak

ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı doğrultusunda "terörle mücadele" kapsamında cihat yanlısı grupların varlığını sürdürdüğü ülkelerde düzenlenen silahlı insansız hava araçları saldırıları yönetmeliği sıkılaştırılacak.

New York Times'ın üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisine dayandırdığı habere göre Beyaz Saray, cuma günü çatışma bölgelerinde drone saldırılarının onayının Başkan Biden'ın onayını gerektireceği yönündeki planı Pentagon ve CIA'e gönderdi.

Plan kapsamında drone saldırılarının ve indirme operasyonlarının azaltılmasına hazırlanılıyor.

Böylece şüphelenilen üst düzey liderlerin öldürülecekler listesine eklenmesinde son onayı Biden verecek.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde bu politika, daha çok çatışma bölgelerinde sahadaki ABD'li yetkililerin ve CIA'in kararını gerektiriyordu.

Son olarak Biden yönetiminin aldığı karar doğrultusunda Afganistan, Somali, Yemen ve Pakistan'da düzenlenecek drone saldırılarına veya indirme operasyonlarına kısıtlama getirilecek.

Ancak söz konusu karar Irak ve Suriye'de geçerli olmayacak. ABD, her iki ülkede de konvansiyonel savaş yürüttüğünü belirtmesi sebebiyle buradaki hava saldırılarını veya indirme operasyonlarını sahadaki ABD'li yetkililerin inisiyatifine bırakacak.

Yetkiliye göre, Biden yönetiminin resmiyete dökmek istediği politika, drone saldırılarında hedeflenecek kişinin "kesinliğe yakın bir şekilde" cihat yanlısı gruplardan birine mensup olmasını gerektiriyor.

Böylece saldırı gerçekleşmeden önce herhangi bir sivilin mağdur olmaması hedefleniyor.

"Kesinliğe yakın bir şekilde" ifadesinin tam olarak nasıl tanımlanmadığı bilinmiyor. ABD, cihat yanlısı grupların varlık gösterdiği ülkelerde gerçekleştirdiği hava saldırılarında birçok kez sivillerin ölümüne neden olmuştu.

Öte yandan ABD ordusu ve CIA'in ortaklaşa yapacağı değerlendirme sonucunda, saldırıların hedefindeki kişinin canlı olarak yakalanması mümkünse bu durumun bir öncelik haline getirilmesi planlanıyor.

Yeni politika, ABD'nin saldırıya uğraması halinde savunma amaçlı saldırılarda Başkan Biden'ın onayını gerektirmiyor.

Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a düzenlenen son hava saldırılarının "savunma amaçlı" olduğu belirtiliyordu.

Bu durumda esasında ABD Afrika Komutanlığının (AFRICOM) Eş Şebab'a karşı hava saldırılarında Başkan Biden'ın onayını gerektirmeyeceğini ortaya çıkarıyor.

Çünkü AFRCOM, Somali'deki Eş Şebab'a yönelik hava saldırılarını "kolektif meşru müdafaa" kapsamında yürüttüğünü savunuyordu.

Böylece AFRICOM, ABD Başkanı Biden'ın onayı olmadan Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçleri 'korumak adına' cihat yanlısı gruba karşı hava saldırıları düzenleyebilecek.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.