ABD'den Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışı

ABD'den Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışı

ABD, Suudi Arabistan ve BAE'ye milyarlarca dolar değerinde silah satışının yapıldığını açıkladı.

ABD, İran destekli füze saldırılarına karşı koyabilmeleri için Suudi Arabistan'a ve Birleşik Arap Emirlikeri'ne milyarlarca dolar değerinde savunma silahı satışı yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ay Orta Doğu ziyareti kapsamında Suudi Arabistan ve BAE yetkilileriyle görüşmüş ve bu iki ülkenin diplomatları ABD'den silah edinimi konusunda Biden ile fikir alışverişinde bulunmuştu.

Biden'ın parya devlet olarak ilan ettiği Suudi Arabistan'a silah satışları bir süreliğine durmuştu. Riyad yönetiminin Cemal Kaşıkçı cinayetindeki parmağı ve Yemen'deki insan hakları ihlalleri de silah satışlarını engellemişti.

Dahası ABD geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan ve BAE'ye saldırı silahı satılmamasını kararlaştırmıştı.

Ancak Rusya'nın Ukrayna işgalinin meydana getirdiği ekonomik krizin yanı sıra İran destekli Husilerin Yemen'den Suudi Arabistan ve BAE sınırlarına füzeler ateşlemesi savunma silahlarının satılması konusunu önceleştirdi.

Bu kapsamda Biden yönetimi salı günü 5 milyar dolar değerinde füze savunma silahlarını Suudi Arabistan'a ve BAE'ye satılmasını onayladı.

ABD'nin yeni silah satışında Suudi Arabistan'a 3 milyar dolar değerinde 300 adet Patriot füzeleri ve diğer hizmetler teslim edilecek. BAE ise 2.2 milyar dolar 96 adet THAAD yüksek irtifa savunma sistemi teslim alacak.

Suudi Arabistan'a silah satışları

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan geçtiğimiz günlerde, ülkesinin ABD'den askeri donanım elde edemediği takdirde, silah edinimi konusunda başka ülkelerle görüşebileceklerinin sinyalini vermişti.

Washington'un Riyad'a silah satışı duyurusunun, Bin Ferhan'ın açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Onaylanan satış, Suudi Arabistan Krallığı'nın mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılamasına yarayacak." denildi.

Açıklamada ayrıca savunma füzelerinin Husilerin Suudi Arabistan sınırlarına yönelik saldırılarına karşı koruma amaçlı olduğunun altı çizildi.

BAE'ye silah satışları

Orta Doğu'da siyasi istikrarı ve ekonomik gelişmeleri sağlamada Birleşik Arap Emirlikleri'nin mühim bir ortak olduğunun bilgisinin vurgulandığı ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, BAE'ye olan satışın bölgesel ortağın güvenliğini artırmaya yardımcı bir etken olarak ABD'nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini desteklemede yarar sağlayacağı belirtildi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum