ABD'den YPG'ye Fırat’ın doğusunda birlikte çalışma çağrısı

ABD'den YPG'ye Fırat’ın doğusunda birlikte çalışma çağrısı

ABD, Fırat'ın doğusundaki nüfuzunu yeniden tesis etme çabalarının bir parçası olarak daha önce birlikte çalıştığı yüzlerce YPG unsurunu çağırdı.

Türkiye ve Rusya, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kırsalında ortak bir askeri nokta kurmak için hazırlıklara başlarken ABD, Fırat'ın doğusundaki nüfuzunu yeniden tesis etme çabalarının bir parçası olarak daha önce birlikte çalıştığı yüzlerce YPG unsurunu çağırdı.

Türk kaynaklar söz konusu askeri noktanın kurulmasının amacını, Türkiye'nin ‘Barış Pınarı Harekatı’nı durdurduğu 22 Ekim'de Ankara ile Moskova arasında imzalanan Soçi Anlaşması uyarınca düzenlenen Türk-Rus ortak askeri devriyelerini kolaylaştırmak olarak açıkladı.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) dün yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Haseke’nin kuzey kırsalındaki Derbesiye - Rasulayn - Ebu Rasin yollarının kesiştiği Um Aşbe köyündeki ekili arazilerin olduğu bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ortak bir askeri nokta kurmaya hazırlandığı bildirildi. SOHR’un yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre Rusya, hazırlıkları ekipman takviyeleriyle bir birlikte yoğun askeri hamleleri arasında gizlilikle yürütüyor.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, diğer yandan Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA, geçtiğimiz Çarşamba günü, TSK’nın Haseke’nin kuzey kırsalındaki Rasulayn ilçesinin güneyinde bulunan Davudiye köyünde büyük bir askeri nokta kurmak için hazırlıklar yaptığını ve söz konusu noktaya askeri araçlar gönderdiğini bildirdi. Bununla birlikte Türkiye ve Rusya imzaladıkları anlaşma uyarınca, Haseke kırsalında sonuncusu geçtiğimiz Cuma günü Haseke kırsalındaki petrol kuyularının yakınlarında 6 Rus zırhlı aracın katılımıyla olmak üzere bir dizi devriye gerçekleştirdiler.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya’nın geçtiğimiz Ekim ayında Soçi Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana, ortak devriyeler düzenlemeye devam ettikleri ve o tarihten bu yana 38 ortak devriye gerçekleştirildiği bildirildi.

ABD'den YPG'ye çağrı

SOHR, ‘güvenilir’ olarak tanımladığı kaynaklardan aktardığı bilgilere göre ABD Başkan Donald Trump’ın Aralık 2018'de Suriye'deki Amerikan birliklerini geri çekme kararından kısmen döndükten sonra ABD güçleri, yüzlerce YPG unsurlarına Fırat’ın doğusunda tekrar kendileriyle birlikte çalışması için çağrı yaptı.

Kaynaklar, yüzlerce YPG unsurunun başta lojistik açıdan olmak üzere ABD güçleriyle yeniden çalışmak için Deyrizor ve Haseke'deki ABD askeri üslerine gittiklerini belirttiler. YPG unsurları bu üslerde, ABD ordusu tarafından askeri eğitimin yanı sıra daha önce olduğundan daha fazla aylık maaş alacaklar.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.