YPG ABD'den 'yaptırım muafiyeti' istiyor

YPG ABD'den 'yaptırım muafiyeti' istiyor

PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG, ABD'nin Esed rejimine yönelik yaptırımlardan muaf tutulmak istiyor.

Suriye'nin kuzey ve doğusunda PYD öncülüğünde kurulan yapının üst düzey yetkili ismi Bedran Çiya Kurd, ABD'nin Esed rejimine karşı geçen hafta yürürlüğe soktuğu yaptırımlardan PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG'nin muaf tutulması için ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı.

ABD, geçen hafta yürürlüğe giren "Sezar" yaptırımlarıyla Beşar Esed ve yakın çevresi ile iş yapan kişi ve kuruluşları milliyetleri fark etmeksizin yaptırım listesine alarak Esed üzerindeki baskıyı artırmıştı.

YPG'li üst düzey yetkili Bedran Çiya Kurd, yerel tüccarlar aracılığıyla Esed rejimi kontrolündeki bölgelerle ticari ilişkileri bulunduğuna ve ticarette Suriye lirasının kullanıldığına dikkat çekerek yaptırımların kendi bölgelerini de etkileyeceğini kaydetti.

YPG'li yetkili, Irak sınır geçişlerinin kapalı olması nedeniyle zaten ekonomik kuşatma altında olduklarını belirterek yaptırımların fiyatlarda çok büyük artışlara ve Suriye içindeki ticari faaliyetlerin zayıflamasına yol açacağı uyarısında bulundu.

Yetkili, "Bize özerk yönetime bağlı bölgelerin Sezar yaptırımlarından muaf tutulacağını söylediler. Ancak bu muafiyeti sağlamak için gerekli mekanizmalar ve araçlar konusunda uluslararası koalisyonla istişareler devam ediyor" diye konuştu.

YPG, IŞİD'e karşı savaşta muharip güç olarak ABD'nin en önemli müttefiki konumuna sahipti.

Suriye Lirası aylardır değer kaybediyor

Sezar yaptırımlarının zaten zor durumdaki Suriye ekonomisine ağır darbe vurması bekleniyor. Yıl başında bir dolar 1000 Suriye Lirası'ndan işlem görürken bir doların değeri 3 bin 500 Suriye Lirası'na kadar yükseldi. 2011 yılında iç savaşın patlak vermesi öncesinde ise bir dolar 50 Suriye Lirası'ndan işlem görüyordu.

Washington'ın geçen Çarşamba günü yürürlüğe soktuğu "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası" çerçevesinde, aralarında Beşar Esed ve eşi Esma Esed’in da bulunduğu 39 kişi ve kuruluş yaptırım listesine alınmıştı. Yasa uyarınca söz konusu 39 kişi ve kurumun ABD'deki mal varlıkları dondurulurken Esed rejimi ya da listede bulunan kişilerle ticaret yapan kişi ya da firmalara da yaptırım uygulanabilecek.

Sezar yaptırımları, adını Suriye'den kaçan bir ordu fotoğrafçısından alıyor. "Sezar" takma adı verilen kişi, Suriye'de kitlesel cinayetler, işkence ve diğer suçlara dair binlerce fotoğrafı da yanına alarak yurt dışına çıkartmıştı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.