ABD'nin 11 Eylül sonrası 'askeri maceralarının' bedeli: 1.5 trilyon dolar

ABD'nin 11 Eylül sonrası 'askeri maceralarının' bedeli: 1.5 trilyon dolar

ABD'nin Afganistan, Irak ve Suriye'de askeri harcamaları 1.5 trilyon dolara ulaştı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre Afganistan, Irak ve Suriye’deki savaşların toplam maliyeti 1.5 trilyon dolardan fazla oldu.

Rapora göre para eğitim, ekipman, bakım, yiyecek, giyecek, tıbbi hizmetler ve askerlerin maaşlarına harcandı.

Afganistan’a planlanan ziyaret öncesi, Savunma Bakanı James Mattis birlike yolculuk edeceği muhabirlere yaptığı açıklamada Taliban ile yapılması için uğraşılan barış görüşmelerinin Amerika’nın en uzun soluklu savaşının sonuna dair bir işaret olacağını umduğunu söyledi.

11 Eylül sonrası 1.5 trilyon dolar

Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, 11 Eylül 2001 tarihinden itibaren Afganistan, Irak ve Suriye’deki savaşların toplam maliyeti için Amerikalı vergi mükellefleri toplamda 1.5 trilyon dolardan fazla ödedi.

Halihazırda devam etmekte olan, Afganistan’daki operasyon, Irak ve Suriye’deki Doğal Çözüm Operasyonu ile ABD ve Kanada sınırları içerisinde, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Asil Kartal Operasyonu giderleri bu meblağın 185.5 milyar dolarını oluşturdu. 

Üç operasyon arasında Özgürlüğün Bekçisi Operasyonu, 134.3 milyar dolarla aslan payına sahip olurken, Asil Kartal Operasyonu 27.7 milyar, Doğal Çözüm Operasyonu da 23.5 milyar dolar bütçeye sahip görünüyor. Rapora göre, para eğitim, ekipman, bakım, yiyecek, giyecek, tıbbi hizmetler ve askerlerin maaşlarına harcandı.

Mattis'in Afganistan ziyareti

Afganistan’a planlanan ziyaret öncesi, Savunma Bakanı James Mattis birlikte yolculuk edeceği muhabirlere yaptığı açıklamada Taliban ile yapılması için uğraşılan barış görüşmelerinin Amerika’nın en uzun soluklu savaşının sonuna dair bir işaret olacağını umduğunu söyledi. Afganistan savaşı 17 yıldır devam etmekte.

Mattis "Şu anda, bir uzlaşmaya varılmasının artık bir serap veya uzaktaki cılız bir ışık olmadığına dair daha fazla göstergeye sahibiz. Mesele görüşmeler bir çerçeveye sahip ve açık iletişim kanalları mevcut" ifadelerini kullandı. 

Bu Mattis’in Savunma Bakanı olmasının ardından Afganistan’a gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret.

Mattis’in Afganistan ziyareti yakın zamanda gerçekleşen saldırılara denk geldi. 

NATO misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, doğu Afganistan’da gerçekleşen bir “içeriden saldırı” sonucu Pazartesi günü bir Amerikan askeri ölmüş, bir tanesi de yaralanmıştı. Çarşamba günü ise, Kabil’deki ikiz bombalama eylemi sonucu 20 kişi ölürken, saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Şu anda Afganistan sınırları içerisinde 14.000 Amerikan askeri bulunmakta.

Kaynak: Mepa News, CNBC

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.