ABD'nin 50 Taliban komutanını öldürdük iddiası

ABD'nin 50 Taliban komutanını öldürdük iddiası

ABD'li sözcü tarafından yapılan açıklama Taliban tarafından yalanlandı.

Çarşamba günü bir ABD askeri sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Afganistan'ın güney vilayeti Hilmend'de bir toplantı sırasında bulundukları yerin topçu atışı ile vurulması sonucu 50 üst düzey Taliban komutanı öldürüldü.

Afganistan'daki ABD Kuvvetleri'nin sözcüsü Yarbay Martin O’Donnell, Hilmend vilayetinde Taliban'ın kalesi niteliğindeki bölgelerden olan Musa Kale ilçesinde düzenlenen bu toplantının, ABD tarafından topçu bataryalarıyla hedef alındığını öne sürdü.

Sözcü, "bu kesinlikle dikkate değer bir darbeydi" diyerek, söz konusu toplantıda vurulduğunu iddia ettiği komutanların yanı sıra, bu ay içinde 10 günlük süreçte başka üst ve alt düzey komutanların da operasyonlarda öldürüldüğünü ifade etti.

Taliban'dan yalanlama: Sivilleri vurdular

Taliban ise ABD tarafından komutanlarının düzenlediği bir toplantının vurulduğu iddialarını reddetti. Grup, ABD'nin ifadelerini propaganda olarak niteledi ve Musa Kale ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda belde sakinine ait 2 evin vurulduğunu, 5 sivilin öldüğünü ve 3 sivilin yaralandığını açıkladı.

Taliban sözcülerinden KariYusuf Ahmedi, vurulan bölgenin sivil bir alan olduğunu ve Taliban ile bir bağlantısının bulunmadığını belirtti.

ABD ordusu 24 Mayıs'ta gerçekleştiğini öne sürdüğü toplantıya Afganistan'ın farklı vilayetlerinden birçok Taliban komutanın katıldığını, bunların arasında Taliban'ın bu ay geçici bir süreliğine ele geçirdiği Ferah ilinden komutanların da olduğunu dile getirdi.

"Plan yapıyorlardı"

O'Donnell, söz konusu toplantıda, "Taliban'ın bölgede bir sonraki adımını planladığını" düşündüklerini söyledi.

ABD'nin bu tarz hedefleri çoğu zaman insansız hava araçları kullanarak hedef aldığı biliniyor. Ancak sözcünün açıklamasına göre bu saldırıda silahlı insansız hava aracı kullanılmamış.

Afganistan'dan genelinde ABD'nin bu yere güvenlik unsurlarına destek sağlamak amacıyla düzenlediği hava ve kara bombardımanlarına rağmen, Taliban ülkenin ciddi bir bölümünü kontrolü altında tutuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.