"Afganistan'da IŞİD'i Taliban bitirdi, ABD ve Kabil hükümetinin rolü yok"

"Afganistan'da IŞİD'i Taliban bitirdi, ABD ve Kabil hükümetinin rolü yok"

Taliban, Afganistan'ın Nangarhar ilinde IŞİD varlığının sona erdirilmesinde Kabil hükümetinin rolünün olmadığını savundu.

Taliban, Afganistan'ın Nangarhar ilinde IŞİD varlığının sona erdirilmesinde Kabil hükümetinin rolünün olmadığını savundu.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Kabil hükümetinin bölgedeki son gelişmelerde rolünün "Yüzde sıfır olduğu" ifade edildi.

Mücahid'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Kabil hükümeti lideri Gani, IŞİD'i mağlup ettiklerine dair absürd iddialarda bulunacağı Celalabad'a gitti. Kabil hükümetinin IŞİD'in mağlup edilmesinde rolü yüzde sıfırdır ve izzetli Nangarhar halkı da buna şahittir.

IŞİD'in mağlup edilmesi, Allah'ın ve halkın desteğiyle İslam Emirliği'nin başarısıdır.

Kabil hükümeti ve yabancı destekçileri IŞİD'i destekleyerek operasyonun uzamasına yol açtı ve mücahitlere karşı engeller oluşturdu.

Nihayetinde, saklanan ve mücahitler tarafından kuşatılan IŞİD mensupları Kabil hükümeti tarafından kurtarıldı. Bu da onların bu gruba olan desteğinin ve yakınlığının açık bir delilidir."

Nangarhar Harekatı

Taliban, 20 Eylül'da başladığı harekatın 17 Kasım'da bittiğini, harekat kapsamında toplamda 78 bölgenin IŞİD'den ele geçirildiği ve bununla beraber IŞİD'in Nangarhar'daki varlığının son bulduğu açıklamıştı.

Hareket, saldırılarda 193 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü, 130'unun yaralandığını, kadın ve çocuklarla beraber 542 IŞİD mensubunun da, ellerindeki son bölge olan Açin ilçesinin Tahto bölgesinde Kabil hükümetine sığındıklarını ifade etmişti.

"ABD Taliban'ın zaferini çalmak istedi"

Taliban, daha önce de Afganistan'ın kuzeyindeki Cevzcan ilinde IŞİD varlığını sona erdirmişti.

2018 yılının Temmuz ayında Taliban bölgeye askeri yığınak yaparak Cevzcan iline bağlı Derzab ilçesindeki IŞİD yönetim kadrosu ve savaşçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Taliban’ın söz konusu operasyonu nihai bir zaferle sonuçlanmıştı

IŞİD bölgeden tamamen çıkartılmıştı. Bölgede sayıları 600 kadar olduğu tahmin edilen IŞİD üyelerinin 150’den fazla öldürülürken, 100’den fazlası da yaralanmıştı. İlaveten en az 134 tanesi de Taliban tarafından canlı olarak ele geçirilmişti.

Taliban tarafından vurulan darbenin ardından aralarında grubun kuzey komutanının da bulunduğu bir dizi IŞİD lideri ve 250 kadar savaşçı, Taliban tarafından esir alınmamak için aileleriyle beraber Afgan hükümetine teslim olmuştu.

Teslim olma hadisesi yaşandığında, hem ABD hem de Kabil hükümeti bunu dünyaya başarılı bir operasyon olarak ilan etmişti. O dönemde ABD kuvvetlerinin komutanı olan General John Nicholson IŞİD-Horasan Vilayeti üzerindeki hakimiyetini üstlerine Afganistan’daki güvenlik durumunun iyileştiğine dair bir kanıt olarak sunmuştu.

Ağustos ayındaki bir basın açıklamasında Nicholson şu ifadeleri kullanmıştı: “En son görüşmemizden sonra yakın bir zaman önce elde ettiğimiz bir başarı hikayesinin altını çizmek isterim. 250 kadar IŞİD savaşçısı ve ailelerinin Cevzcan’daki Afgan güvenlik güçlerine teslim olmasıyla beraber IŞİD’in ülkede konuşlandığı üç bölgeden birisi ortadan kaldırılmıştır.”

ABD'li eski bir asker olan, "şahin" görüşleriyle bilinen ve Long War Journal'in üst düzey analistlerinden olan Bill Roggio, bu dönemde kaleme aldığı bir değerlendirmede "Cevzcan'daki IŞİD kadrosunun teslim olması ABD tarafından gerçekleştirilen başarılı bir terör karşıtı operasyon neticesinde değil, Taliban’ın bölgede kazandığı zafer sebebiyle ortaya çıkmış bir durumdur." ifadesini kullanmış ve ABD'nin Taliban'ın zaferini çalmak istediğini söylemişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.