Afganistan'da İslam Emirliği yönetimi ile ABD arasında esir takası

Afganistan'da İslam Emirliği yönetimi ile ABD arasında esir takası

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi ve Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri arasında bir esir takası gerçekleştirildi.

İki yılı aşkındır Taliban'ın gözetimi altında tutulan Amerikalı rehine Mark Frerichs'in, ABD'ye teslim edildiği belirtildi

Eski Amerikan askeri ve ABD'nin Afganistan işgali döneminde askeri üslerde mühendis olarak çalışan Frerichs, 31 Ocak 2020 yılında Taliban güçleri tarafından canlı olarak yakalanmıştı.

ABD ile İslam Emirliği yönetimi arasındaki esir takası kapsamında Afganistan işgalinin başladığı dönemlerde "Taliban'a maddi destek sağlamak" iddiasıyla yakalanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan Hacı Beşir Nurzay'ın Afganistan'a iade etti.

Nurzay gözaltı süresi dahil olmak üzere 17 yıldan fazla bir süredir ABD hapishanelerinde tutuluyordu.

Nurzay Afganistan'a iade edilirken Freirchs'in ABD tarafına teslim edildiğine dair Washington yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.

İslam Emirliği yönetimi Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, esir takasını memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun ABD-Afganistan ilişkilerinde "yeni bir dönemin" başlangıcı olarak görülebileceğini söyledi.

12-006.jpg

Frerichs olayı

Mark Frerichs'in 2020 yılının Ocak ayında, Afganistan'ın doğusundaki Host ilinde Taliban tarafından kaçırıldığı açıklandı.

Newsweek'in ABD'li askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre 57 yaşındaki eski ABD askeri, Mark R. Frerichs, ABD'nin Afganistan'da ortaklık yaptığı özel şirketlerden birinin de genel müdürüydü.

Frerichs'in şirketi International Logistical Support, bölgedeki ABD askerlerinin ve yetkililerinin gerekli lojistik bağlantılarının ve hizmetlerinin görülmesi görevini yerine getiriyordu. 

Frerichs 2012 yılından beri sıklıkla Afganistan'a gidiyordu.

Taliban daha önce de birçok yabancıyı esir almış ve bunlar karşılığında ABD ile esir takasları gerçekleştirmişti.

Bu kapsamda Taliban'ın birçok üst düzey komutanı, Guantanamo ve Bagram gibi yüksek güvenlikli cezaevlerinden serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.