Afganistan'da Taliban bir ilçeyi ele geçirdi

Afganistan'da Taliban bir ilçeyi ele geçirdi

Taliban'a bağlı silahlı güçlerin Afganistan'ın Gazni iline bağlı Şılgar ilçesini ele geçirdiği ifade edildi.

Afganistan'daki yerel kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre, son birkaç gündür Taliban'a bağlı silahlı güçler ülkenin güney kesiminde bulunan Gazni iline bağlı önemli bir ilçe merkezine yönelik saldırı başlatmıştı.

Saldırının başladığı ilk günden bu yana Kabil hükümetine bağlı güçlerin Gazni kent merkezine yönelik geri çekildiğini ifade eden kaynaklar Şılgar ilçe merkezinin Taliban kontrolüne geçebileceğini ifade etmişti. 

Şılgar ili konumu:

Bir diğer ismi de Ender (Andar) olan Şılgar ilçe merkezinin büyük bir kısmı uzun bir süredir Taliban tarafından kuşatma altında bulunuyordu. 

Hareket, geçtiğimiz kısa dönem içinde de bu bölgeye yönelik saldırı düzenlemiş, Kabil hükümeti güçlerine ait birkaç askeri kontrol noktasını ele geçirmişti.

Taliban sözcüsünden açıklama

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamadaysa ilçe merkezinin tamamını ele geçirildiği ifade edildi. 

Mücahid açıklamasında, Şılgar ilçe merkezinde Kabil hükümetine ait tüm askeri noktaların Taliban güçlerinin kontrolüne geçtiğini ifade etti. Ayrıca çok sayıda silah ve mühimmatın yanısıra 6 ABD menşeli Humvee tipi zırhlı araçla 2 Ranger aracın ele geçirildiğini belirtti.

Saldırıda Kabil hükümeti güçlerine bağlı "onlarca" kişinin de öldürüldüğü veya yaralandığı bilgisi sözcü tarafından paylaşılan diğer bilgiler arasında.

Kabil hükümetine bağlı medya kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göreyse, Şılgar kent merkezinde Taliban ile yaşanan çatışmalar halen devam ediyor. Ancak bazı kent sakinleri ve yerel kaynağın yayınladığı görüntülerde kent merkezinde Kabil hükümetine bağlı bir güç unsuru bulunmuyor.

Afganistan'ın orta kesiminde yer alan Gazni vilayeti Taliban'ın ülke içinde en etkin olduğu bölgelerin başında geliyor. Oldukça büyük bir kesimi Peştun olan vilayette Taliban'a olan destek üst seviyelerde.

Vilayet, 2001 yılında ABD işgali başladıktan ve Taliban'ın geri çekilmesinin ardından yaşanan süreçte Taliban'a bağlı silahlı güçlerin tekrar toparlanıp reorganize olduğu bölgelerin başında geliyor.

Vilayette ayrıca Taliban'a ait birden fazla askeri eğitim kampı ve merkezin bulunduğu biliniyor.

Taliban, Ağustos ayında düzenlediği ani bir saldırıyla Gazni kent merkezine giriş yapmış, bir hafta kadar bir süre kent merkezinin yüzde 90'lık bir bölümünü kontrol altına almıştı.

Sonrasında ABD hava desteği altında tekrar kent merkezine giren Kabil hükümeti güçleri, Taliban'ın geri çekilmesiyle kontrolü sağlamıştı.  

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.