Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin tanınması gündemde

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin tanınması gündemde

Üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilisi, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin tanınması konulu bir toplantının planlandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin tanınması meselesinin görüşüleceği bir toplantı planladıklarını açıkladı.

Amina Mohammed, pazartesi günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin tanınması konulu bir toplantının gerçekleşmesini planladıklarını ifade ederken Taliban yetkilileriyle angajman kurulması gerektiğini söyledi.

Princeton Üniversitesi'ndeki bir konferansta konuşan Mohammed, söz konusu toplantıda uluslararası katılımcıların da yer alacağını ve ayrıca Afganistan elçilerinin de katılacağını belirtti.

Mohammed, "Umuyoruz ki, iki hafta içinde onları bölgede bir araya getireceğiz ve genel sekreterle ilk kez görüşecekler ve hem bölgesel hem de uluslararası olarak elçiler düzeyinde ilk toplantıya katılacaklar." diye konuştu.

"Taliban'ı tanımaya yönelik küçük adımlar"

"Bunun dışında Taliban'ı ilkeli bir şekilde tanımayı sağlayacak küçük adımları atmayı umduklarını" söyleyen Mohammed, "Bu mümkün mü? Bilmiyorum. Ancak bu görüşmeler olmalı. Taliban açıkça tanınmak istiyor ve bu bizim kullanabileceğimiz bir husus." ifadelerini kullandı.

"Taliban'ın Afganistan'da yolsuzluğu ortadan kaldırmanın haricinde cinsiyete dayalı şiddeti caydırmak ve kadınlara daha fazla miras hakkı vermek için yasalar çıkardığını iddia ettiğini" belirten Mohammed, "Fakat uluslararası toplumun, onların bu yasaları uygulayıp uygulamadığını tespit etmemi sağlayacağı bir angajman ortada yok." dedi.

Öte yandan Mohammed, Taliban'la angajman kurmanın onları eylemlerinden sorumlu tutmaya yarayacağını belirterek "Daha kötü bir hal almaya devam etmelerine izin veremeyiz, ki angajman kurulmadığında olan budur." ifadesini kullandı.

Mohammed ayrıca Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin giderek daha fazla güçlendiğini çünkü komşu ülkelerin Afganistan'ın kaosa sürüklenmemesi için ekonomik olarak onlarla angajman kurduğunu dile getirdi.

Uluslararası toplum, Taliban'ın ülke yönetimini devralmasından bu yana Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimini tanımama kararını sürdürdü. Ancak İslam Emirliği yetkililerinin tanınma konusunda çeşitli girişimlerde bulunmaya devam ettiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum