AK Parti İstanbul'da yeniden sayım talebiyle YSK'ya başvurdu

AK Parti İstanbul'da yeniden sayım talebiyle YSK'ya başvurdu

31 Mart yerel seçimlerinin birinci haftasında İstanbul'da geçersiz oyların yeniden sayımı devam ederken, AK parti 'organize usulsüzlük' iddiasıyla İstanbul'da tüm oyların yeniden sayılması talebiyle YSK'ya başvurdu.

Akşam saatlerinde resmiyet kazanan başvuruda, oyların tamamının sayıldığı Büyükçekmece ilçesi dışında kalan 38 ilçede oyların yeniden sayılması talep ediliyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un dile getirdiği talep ile ilgili, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ise Yüksek Seçim Kurulu'na çağrı yaptı ve "Tarihi sorumluluğunuzu göz önüne alın, çifte strandart yaratmayacak bir karar alın" mesajını verdi.

Organize usulsüzlük iddiasınına dayanak olarak neler gösterildi?

AK Parti, organize usulsüzlük iddiasına dayanak çeşitli verileri ortaya koyuyor. Yavuz'un şaibe iddiasına örnek olarak dile getirdiği veriler arasında, büyükşehir belediyesine ilişkin geçersiz oylar ile ilçe eksenli geçersiz oylar arasındaki fark da yer alıyor. Ali İhsan Yavuz, "İlçe ve büyükşehir arasındaki oy farkı 40 bin 734. Salt buraya baksak bile bir gariplik olduğunu hissediyor insan" diyerek bu iddiayı dile getirdi.

Yavuz sonrasında, organize usulsüzlük iddiasına dayanak olarak da çeşitli açıklamalar paylaştı:

"Organize bir usulsüzlük var. Organize bir suistimal var. Hata ötesi şeyler bunlar, nereye elimizi atsak orası elimizde kalıyor. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış diye düşünüyoruz."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Pazar gecesi yaptığı basın toplantısında "Sonucu değiştirecek bir tablo ortaya çıkarsa başarımızın tescil edildiğini düşüneceğiz. Sonucun değişmeyeceği şekilde bir tablo ortada çıkarsa da, 'Aldığımız oyu tam olarak gördük, milli irade böyle tecelli etti' diyeceğiz. Süreç konusunda yasal imkanlarımızı, kanuni yolları, seçim sisteminin parçası olan bu süreci sonuna karar sürdüreceğiz. Sürece gösterdiğimiz saygıyı sonuca da göstereceğimizi tüm dünya görecektir" diye konuştu.

"Çifte standart yaratmayacak bir karar bekliyoruz"

Yavuz'un İstanbul'daki basın toplantısının ardından CHP 2'nci Bölge Seçim Koordinasyon Merkezi'nde basın açıklaması yapan Ekrem İmamoğlu, YSK'nın tarihi bir sorumluluk ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

"YSK'ya sesleniyorum. 82 milyonun gözü kulağı sizde" diyen İmamoğlu, "Çifte standart yaratmayacak, doğru karar verme konusunda, sizden bir karar bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 16 bin oyla önde olduğunu söyleyen CHP İstanbul adayı İmamoğlu, medya mensupları önünde yaptığı bir matematik hesabını da paylaşarak, "Bütün oyların sayılması halinde, sonuçların açıklanmasının 238 gün süreceğini" kaydetti.

AK Parti, Büyükçekmece ile ilgili hangi iddiaları dile getiriyor?

AK Parti, iptal edilmesini istediği Büyükçekmece seçimlerine ilişkin olarak seçmen kaydı usulsüzlüğü yapıldığını iddia ediyor. Temel olarak seçmenlerin binalara usulsüz şekilde kayıtlarının yapıldığı ve 2 kişinin bu bağlamda tutuklu olduğu savunuluyor. Bu ilçede seçim görevlisi olarak atananlar arasında memur olmayanlar olduğu, ilçe dışından sandık görevlilerinin getirildiği de iddialar arasında.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, "Bu kadar şey üst üste nasıl gelir?" diyerek partisinin görüşünü paylaşıyor.

AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı'nın ilçedeki seçimin iptali için İstanbul İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz reddedilmişti. Parti iptal talebini artık YSK'ya taşımış oldu.

Büyükçekmece'de CHP'li aday Hasan Akgün oyların yüzde 50.34'ünü, eski İBB Başkanı, AK Parti adayı Mevlüt Uysal ise yüzde 47.75'ini aldı.

Ankara'da AK Parti'nin 13 ilçedeki yeniden sayım talebine ret: 'Mansur Yavaş mazbatasını bugün alıyor'

Ankara'da ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'nin 13 ilçede tüm sandıkların sayılması yönündeki itirazını reddetti. YSK kaynaklarının verdiği bilgiye göre AK Parti 13 ilçe için 26 ayrı itirazda bulundu. İl seçim kurulu, AK Parti'nin 13 ilçedeki itirazını reddedince, itiraz YSK'ye taşındı. Yüksek Seçim Kurulu da AK Parti'nin başvurusunu reddetti.

YSK'nın başvuruyu reddetmesi ardından CHP'nin adayı Mansur Yavaş'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı kesinleşmiş oldu. Basın danışmanının verdiği bilgiye göre Yavaş Pazartesi günü mazbatasını alacak. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Yavaş'ın Pazartesi günü mazbatasını alacağını Twitter üzerinden duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın son verilerine göre Yavaş oyların yüzde 50.93'ünü, AK Parti'nin adayı Mehmet Özhaseki ise yüzde 47.12'sini aldı.

DHA Mansur Yavaş'ın Pazartesi günü saat 11.00'da mazbatasını alacağını, daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne geçerek devir teslim törenine katılacağını, ardından Anıtkabir'i ziyaret edeceğini duyurdu. Mansur Yavaş, 16.30'da ise belediye önünde halka seslenecek.

YSK'nın açıkladığı takvime göre 31 Mart seçimlerinin sonuçlarının 13 Nisan'da açıklanması gerekiyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.