Almanya: İran ile nükleer anlaşma devam etmeli

Almanya: İran ile nükleer anlaşma devam etmeli

Ortadoğu'daki temaslarını sürdüren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmesi öncesinde nükleer anlaşma ve takas sistemi olan Instex hakkında açıklamalarda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile başkent Tahran'daki görüşmeler öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran ile takas ticaretinde kullanılacak Avrupa ödeme sistemi Instex'in yakın zamanda hazır olacağını söyledi.

Euronews'in haberine göre; Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran ziyaretinde Devlet Başkanı Ruhani ile başkentte görüşmesi öncesi açıklamalar yaptı. Maas, ABD'nin İran ekonomisi üzerine uyguladığı yaptırımlara önlem amaçlı tasarlanan takas temelli ticaret için kullanılacak ödeme sistemi Instex'in yakın zamanda hazır olmasının beklendiğini ifade etti. Tamamen yeni bir ödeme sistemi kurmanın karmaşıklığına değinen Maas, "Bu yeni tür bir araç, bu yüzden operasyonel hale getirmesi çok kolay değil." dedi. Bununla birlikte tüm resmi gerekliliklerin yerine getirildiğini ve ödeme sisteminin yakın gelecekte kullanılmaya başlanmasını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Instex, ABD yaptırımlarına karşı İran ekonomisinin bir kısmını koruma ve ABD'nin çekildiği İran Nükleer Anlaşması'nı sürdürme amacı ile Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından oluşturuldu.

"İran ile nükleer anlaşma olağanüstü önemli"

İran ile nükleer anlaşmanın yürürlükte kalması gerektiğini vurgulayan Bakan Maas, Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmanın yürürlükte kalmasının Avrupa'nın güvenliği açısından "olağanüstü önemli" olduğunu söyledi. Maas, "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini" de sözlerine ekledi.

DW Türkçe'nin haberine göre; Bakan Maas, İran'a da nükleer anlaşmadaki tahaahütlerine uyması çağrısında bulundu. Anlaşmanın İran'a taahhüt ettiği ekonomik avantajların ABD olmaksızın bu kapsamda hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirten Maas, ancak bu anlaşmayı ve Avrupalılarla diyaloğu sürdürmenin Tahran'a da "siyasi ve stratejik çıkar" sağladığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Maas, Tahran temasları kapsamında, ABD - İran gerilimini çözme ve İran Nükleer Anlaşması'nı kurtarma çabaları çerçevesinde İranlı mevkîdaşı Cevad Zarif ile bir görüşme yapacak, ayrıca Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edilecek. 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.