Altı günlük çatışmadan sonra Taliban Gazni kentinden çekildi

Altı günlük çatışmadan sonra Taliban Gazni kentinden çekildi

Taliban'a bağlı silahlı güçler Afganistan'ın Gazni kentinden geri çekildi.

Afganistan'ın güneyindeki Gazni kentine yönelik 11 Ağustos tarihinde başlayan geniş çaplı Taliban saldırısı sona ermiş durumda. 

Taliban tarafından kent merkezine yönelik dört koldan başlatılan saldırıda, Gazni ili merkezi büyük ölçüde ABD destekli Kabil hükümetinden ele geçirilmiş, hükümet güçlerine ait yüklü miktarda silah, mühimmat ve askeri araca Taliban tarafından el konulmuştu.

Kent merkezinde çatışmaların devam ettiği sırada bir açıklama yayınlayan Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, Gazni merkezinin yüzde 90 oranında ele geçirildiğini ifade etmişti.

Öte yandan Taliban'a bağlı medya kaynakları kendilerini yalanlayan Kabil hükümeti kaynaklarına cevaben kentte ele geçirilen bölgelerden görüntüler servis etmişti.

ABD hava desteği ve sivil ölümleri

Taliban'ın kente girmesinin ardından ABD öncülüğündeki NATO güçlerine ait savaş uçakları kent merkezine yönelik hava saldırıları düzenlemeye başlamış ve bu saldırılarda en az 20 sivil yaşamını yitirmişti. 

Birçok sivilin de yaralandığı hava saldırılarıyla ilgili açıklama yapan yerel kaynaklar, söz konusu saldırılarda sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığını ifade etmişti.

Kabil hükümetine bağlı resmi kaynaklardan yapılan açıklamalarda 6 gün boyunca devam eden şiddetli çatışmalarda hükümete bağlı güvenlik personelinden 100'den fazla kişinin öldüğü ve diğer yüzlercesinin de yaralandığı ifade edilmişti.

Taliban kaynakları ise çatışmalarda verdiği kayıplara dair bir açıklama yayınlamadı.

Taliban tarafından Gazni kent merkezine yönelik hava saldırılarına dair yayınlanan tek açıklamada, ABD öncülüğündeki güçlerin güçlerin düzenlediği saldırılardan sivillerin hedef alındığı, kendi savaşçılarında bir zayiatın olmadığı öne sürülmüştü.

Eşref Gani kenti ziyaret etti

bb-001.jpg

Gani, Gazni kentinde

Öte yandan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban'ın büyük ölçüde geri çekilmesinin ardından Gazni kent merkezine yönelik bir ziyaret gerçekleştirdi. 

ABD hava saldırılarında ölen sivillerin ailelerini de ziyaret eden Gani, kentte hasar gören yerlerin yeniden inşası konusunda talimatlar verdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.