Taliban: Gazni kentinin yüzde 90'ını kontrol ediyoruz

Taliban: Gazni kentinin yüzde 90'ını kontrol ediyoruz

Taliban, Afganistan'ın Gazni kentine başlattığı saldırıda kentin yüzde 90'ının kontrollerinde olduğunu açıkladı.

Taliban'ın Afganistan'ın güneyindeki Gazni kent merkezine yönelik saldırı altıncı gününe girerken yapılan son açıklamada Taliban savaşçılarının Gazni kent merkezini büyük ölçüde kontrol altında tuttuğu öne sürüldü.

"Kentin yüzde 90'ı Taliban kontrolünde"

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından dün yapılan açıklamada Gazni kent merkezinin yüzde 90 oranında Taliban savaşçılarının kontrolünde olduğu ifade edildi.

ABD destekli Kabil hükümeti güçlerinin kent merkezindeki ilerleme girişimlerinin geri püskürtüldüğünün belirtildiği açıklamada, Taliban'ın kontrolü altındaki bölgelerden halen çekilmediği bilgisi kaydedildi.

Taliban'a bağlı medya kaynakları "Gazni'nin Fethi" isminde kısa bir video da servis ederek, kent merkezinde ele geçirdikleri bölgelere ait görüntüleri kamuoyuyla paylaştılar. Yayınlanan görüntülerle Taliban savaşçılarının ele geçirilen askeri üslerdeki malzemeleri taşıdıkları da görülüyor:

"Hava saldırılarında sivil halk hedef alınıyor"

Öte yandan yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Taliban'ın kontrolündeki Gazni kent merkezine yönelik düzenlenen hava saldırılarında sivil yerleşimler hedef alınmakta.

ABD ve Kabil hükümetine ait savaş uçaklarıyla düzenlendiği ifade edilen saldırılarda ilk belirlemelere göre 20'ye yakın sivil yaşamını yitirdi.

Yerel haber kaynakları hava saldırılarını doğrularken, Taliban tarafından yapılan açıklamada hava saldırılarında kendilerinin değil, sivillerin hedef alındığı ifade edildi.

Taliban'ın son açıklamasında, bölgeye düzenlenen son ABD hava saldırısında en az 18 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

ABD destekli Kabil hükümetine bağlı güçler kent merkezinin Taliban kontrolünde olduğunu doğrulamasa da Taliban'ın kentin farklı noktalarından yayınladığı görüntüler Kabil hükümetine yönelik bir cevap niteliği taşıyor.

Taliban'ın Gazni kent merkezine yönelik bu denli geniş bir saldırı gerçekleştirip kentte kontrolü sağlaması, ülke içinde de tartışmalara sebep oldu. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Kabil hükümeti güçleri, Gazni'de artan Taliban etkinliği ve kent merkezinin düşme ihtimaline karşı sürekli olarak uyarılmış.

Süreç

Gazni kırsalındaki bölgelerde oldukça etkin olan Taliban'ın kent merkezine yönelik geniş ölçekli bir saldırı gerçekleştirme ihtimali her zaman gündemdeydi. Ancak diğer çatışma bölgelerine sürekli olarak asker sevkiyatı yapan ve bu konuda yetersiz kalan Kabil hükümeti güçlerinin Gazni kentine gerekli takviyeyi yapabilecek kapasitesi bulunmuyor.

Gazni kentinde devam eden çatışmalara destek amacıyla Kabil, Logar ve Paktiya gibi vilayetlerden gönderilen konvoylardan birçoğu yolda düzenlenen Taliban saldırıları sonucu ya eksik bir şekilde Gazni'ye ulaşabildi ya da ulaşamadan geldikleri kamplara geri döndüler. 

Sonuç olarak, Taliban bir kez daha Gazni'deki askeri yapılanmasının kapasitesini test etmiş ve hem ABD'ye hemde Kabil hükümetine artan kapasitesiyle bir mesaj vermiş oldu.

ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin düzenledikleri hava saldırılarında sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını söylemek mümkün. Bununla Taliban üzerinde bir baskı kurmaya çalışan güçler, Taliban'ın bu saldırılar neticesinde sivillere daha fazla zarar gelmemesi için kentten çekileceğini biliyor. 

Taliban ise şu sıralarda Kabil hükümeti güçlerinden ele geçirilen askeri merkezlerdeki silah, mühimmat ve askeri araçları kırsalda kontrolü altında tuttuğu bölgelere taşımakla meşgul.

Taliban'ın kent merkezine girdiği ilk iki gün içinde oldukça fazla zayiat veren hükümet güçlerinin kaybına dair rakamlar henüz net olarak açıklanmış değil. Ancak ilk iki gün içinde resmi kaynaklara göre 100'ün üzerinde güvenli personeli Taliban'la yaşanan çatışmalarda öldü.

ABD'nin karadan destek vermediği Kabil hükümeti güçleri de geri çekildikleri noktalara yönelik ağır silah ve ABD ile ortak gerçekleştirdikleri hava saldırılarıyla Taliban'a karşılık vermeye çalışıyor. 

Ancak önceden de dediğim gibi hava saldırılarının artması ve kara bombardımanının yoğunlaşması durumunda Taliban tekrar kırsala çekilecektir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.