"Trump'ın stratejisi mağlup oldu, Taliban kazandı"

"Trump'ın stratejisi mağlup oldu, Taliban kazandı"

ABD'nin yeni Afganistan stratejisi, sahadaki Taliban ağırlığını azaltamadı.

Afganistan'da Donald Trump'ın, yeni Güney Asya stratejisi kapsamında uyguladığı saha planı, başarısız olduğunu tekrar tekrar deklare ediyor.

Taliban sahayı domine ediyor

Taliban yaklaşık bir hafta önce ülkenin güneyindeki stratejik Gazni şehrini ele geçirdi ve son günlerde ülkenin dört bir tarafında yaşanan çatışmalarda yüzlerce Kabil hükümeti askerini ve güvenlik mensubunu öldürdü.

ABD'nin yeni Afganistan stratejisi ülkede Taliban ilerleyişine engel olmayı başaramadı. Bunun aksine grup, ülkedeki etkinliğini her geçen gün artırıyor ve barış görüşmelerine de ABD ve Kabil hükümetinin istediği ölçüde katılım göstermiyor.

ABD gidişattan ümitsiz

ABD yetkilileri de ülkede gidişatın kendileri adına pek de olumlu olmadığın farkında. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, ülkedeki durum sorulduğunda "Afganistan'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir çözüm arayışlarını sürdürdüklerini" ifade etti. ABD'li yetkililerin açıklamaları paralelinde, Afganistan'daki savaşın artık ısrarla görmezden gelindiği gerçeği ortaya çıkıyor. ABD'nin ülkedeki çıkarları her geçen gün ulaşılmaktan uzak bir pozisyona doğru sürükleniyor. Bu da savaşın gözlerden uzak tutulması sonucunu doğuruyor.

"Kabul edilebilir çekilme"

Ülkede ABD'nin başı çektiği NATO misyonu adına artık kabul edilebilir bir çekilme, Batı kamuoyu tarafından en büyük olasılık olarak görülüyor. Bunun için de Taliban ile "makul" bir barış anlaşmasına varılması gerekiyor.

ABD ülkede Kabil hükümeti ordusuna yıllık en az 5 milyar dolar harcıyor. Ancak buna rağmen hükümete bağlı askeri unsurların dişe dokunur bir başarısından söz etmek mümkün değil. Bunun zıddına, hükümet birlikleri Taliban saldırıları karşısında, kırsaldaki izole karakollarda tamamen korunmasız vaziyette. Bu bölgelere düzenlenen koordineli saldırılar, onlarca askerin ölümüyle sonuçlanıyor.

Sahada gidişat değişmedi

Afganistan'da sahada yaşanan gelişmelere bakıldığında, ABD'nin yeni stratejisinin de gidişatı değiştirebilecek herhangi bir etkiye yol açmadığını söylemek gerekiyor. ABD'nin askerlerini kırsaldan çekmesi, askeri operasyonlara katılmaması ve sadece eğitim faaliyetlerine odaklanması ülkede Taliban etkinliğini daha da artırmış durumda.

Her ne kadar da Trump, Afganistan'da daha saldırgan bir politika izleyeceklerini söylese de bu şu an için gerçekleşmiş görünmüyor. Saldırgan bir politika ABD için de pek makul değil. Zira daha saldırgan bir politika ABD için daha çok asker kaybı ve daha büyük iktisadi bataklık anlamına geliyor.

"Trump başarısız oldu, Taliban kazandı"

Kabil hükümeti ülkenin yaklaşık yarısında kontrol sahibi. Ancak Taliban ülkenin topraklarının neredeyse tamamında saldırılar düzenleyebiliyor. Hilmend, Kunduz, Ferah, Gazni gibi iller başta olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünde etkinliğini artıran Taliban, artık sahaya ağırlığını koyuyor. ABD'nin yeni politikasının da başarıya ulaşamaması sonucu Batı koalisyonunun ve kamuoyunun kanaati, Trump stratejisinin başarısız olduğu ve Taliban'ın kazandığı yönünde.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.