Amerikan ordusu Ortadoğu'da iklim değişikliğinin en büyük sorumlularından

Amerikan ordusu Ortadoğu'da iklim değişikliğinin en büyük sorumlularından

Amerikan ordusu, Ortadoğu'da hava kirliliği ve iklim değişikliğine sebep olanlar arasında yer alıyor.

Amerikan ordusu, Ortadoğu'da hava kirliliği ve iklim değişikliğine sebep olanlar arasında yer alıyor.

Dünyanın en çok petrol tüketen kurumu olarak gösterilen Amerikan ordusu, Ortadoğu'da dahil olduğu savaşlar ve işgal süreçleriyle, bölgede insan hakları ihlallerinin yanı sıra iklim değişikliğine de sebebiyet veriyor.

Gazeteci Umar A. Farooq tarafından kaleme alınan ve Middle East Eye'da yayınlanan yazıda, ABD'nin Ortadoğu'daki iklim krizinde oynadığı rol değerlendirildi.

Dünyada iklim değişikliği sürecinden en çok etkilenen bölgeler arasında gösterilen Ortadoğu'da özellikle kuraklık ve hava kirliliği ciddi sorunlara yol açıyor.

"İklim değişikliğinin başlıca sorumlularından"

ABD ordusu dünyada en fazla enerji tüketen ve dolayısıyla en fazla sera gazı emisyonuna yol açan yapı niteliğinde. Bu paralelde küresel iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlularından olmasına rağmen, ABD ordusunun bu niteliği, iklim değişikliğiyle mücadele toplantılarında gündeme getirilmiyor.

Brown University bünyesindeki Watson Institute tarafından yürütülen Costs of War (Savaşın Bedelleri) projesine göre, ABD ordusu 2001-2017 yılları arasında toplam 1.2 milyar ton karbondioksit salınımına sebep oldu. Bu miktarın yaklaşık 400 milyon tonluk kısmı Afganistan, Irak, Pakistan ve Suriye'deki Amerikan faaliyetleri sonrası ortaya çıktı.

Bu rakamlara göre şayet Amerikan ordusu bir devlet olsaydı, Ortadoğu'da en fazla sera gazı salınımı yapan sekizinci yapı olacaktı. 2017 yılı rakamlarına göre Amerikan ordusu her gün 269 bin 230 varil petrol tüketti. ABD'nin sebep olduğu salınımın başlıca kaynağı ise jet yakıtları.

Bunun yanı sıra Amerikan ordusunun sanayi üretim süreçleri, lojistik faaliyetleri ve diğer çalışmaları da sorunu zirveye çıkaran etkenler arasında.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.