Analiz | Gazze'de 'rehine kurtarma' soykırımı

Analiz | Gazze'de 'rehine kurtarma' soykırımı

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği bir başka katliamda Filistinlilerin toplu halde katledilmesi hiçbir şekilde dünyanın gündemine gelmiyor.

Fotoğraf: Khames Alrefi

Belén Fernández | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

İsrail ordusu 8 Haziran'da Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği baskında en az 274 Filistinliyi katletti ve yaklaşık 700 Filistinliyi de yaraladı.

Uluslararası toplumun ilgili kesimleri tipik etkisiz sızlanmalarla karşılık verdi; Avrupa Birliği'nin Dış Politika Şefi Josep Borrell İsrail'in son "sivil katliamını" kınayarak "katliamın derhal sona ermesi gerektiğini" söyledi.

Hamas'ın elindeki dört İsrailli esir de saldırı sırasında kurtarıldı ve bu durum İsrail sosyal medyasını sevinçten havalara uçuran bir kendini kutlama ve soykırım tantanasına sürükledi. İnternet, kurtarılma ve esirlerin sevdiklerine gözyaşları içinde kavuşmalarına ilişkin sansasyonel haberlerle çalkalanırken, ölen Filistinlilere ise hiç değinilmedi.

Gerçekten de Filistinlilerin hayatının göz göre göre hiçe sayılması, sadece sekiz ay içinde Gazze'de resmi olarak 37.000'den fazla insanın ölümüne neden olan bir savaş bağlamında hiç de şaşırtıcı değil. Enkaz altında kalan cesetlerin sayısı göz önüne alındığında gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğu şüphe götürmez.

İsrail'in Hamas'ı Filistinli sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanmakla suçlaması ve böylece İsrail ordusunun hastane ve okullara yönelik saldırılarını meşrulaştırması gibi propaganda amacıyla istismar edilebildikleri durumlar dışında Filistinliler İsrail anlatısında hiçbir zaman insanileştirilmedi.

İsrail'in Gazze'deki bitmek bilmeyen katliamının geçmiş bölümlerine bir göz atmak, İsrail askeri mantığına göre, 200'den fazla ölü Filistinlinin, dört canlı İsraillinin iyileşmesi için mükemmel bir şekilde kabul edilebilir "tali hasar" olduğunu doğrulayacaktır. Ne de olsa İsrail'in Filistinlileri öldürme oranının, Filistinlilerin İsraillileri öldürme oranından astronomik bir şekilde daha yüksek olduğu gerçeğini görmezden gelmek için İsraillilerin hayatına orantısız bir değer atfediliyor.

Örneğin İsrail'in Aralık 2008'de Gazze'de başlattığı ve 22 gün boyunca büyük çoğunluğu sivil ve 400'ü çocuk olmak üzere 1.400'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan Dökme Kurşun Operasyonu'nu hatırlayın. İsrail tarafında ise 10 asker ve üç sivil öldürülmüştü.

Ardından 2014'te İsrail'in 50 gün süren Koruyucu Hat Operasyonu Gazze'nin nüfusunu 551'i çocuk olmak üzere 2.251 kişi azaltırken İsrail 67 askerini ve altı sivili kaybetti.

Esir takaslarında da İsraillilerin hayatına verilen üstün değer defalarca gösterilmiştir. 2011 yılında esir İsrailli asker Gilad Şalit, Hamas tarafından en az 1.027 Filistinli esir karşılığında serbest bırakılmıştır.

Şimdi, Nuseyrat'taki katliam sadece İsrail'in dünyayı kontrolsüz ahlaksızlığa alıştırma arayışının son kilometre taşı değil. Aynı zamanda İsrail'in Filistinlileri hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda yok etme çabalarını da simgeliyor, zira Cumartesi günkü baskının kurbanları kutlama gürültüsüyle etkili bir şekilde ortadan kaldırılıyor.

Buna ikincil soykırım diyebilirsiniz.

Saldırının ardından İsrail ordusu, Filistinli kayıplardan hiç bahsetmeyen ancak esirlerin "sadece acı ve ıstırap çektirmek isteyen Hamas teröristleri" tarafından tutulduğu gibi büyüleyici bir analiz sunan sosyal medya paylaşımları yağdırdı.

Jerusalem Post gazetesi ise İsrail'in şenliğine gölge düşürmeye çalışan Arap sosyal medya kullanıcılarından şikayet edecek kadar ileri gitti.

"İsrail'in dört rehinenin serbest bırakılmasıyla sonuçlanan kahramanca operasyonunun internette pek çok tartışmaya yol açtığını" kaydeden gazete, "bazı Hamas destekçilerinin operasyonun önemini azaltmaya çalıştığını, İsrail'i [Nuseyrat çevresindeki] bölgeye sızmak için insani yardım araçlarını kullanmakla suçladığını ya da dünyanın Gazzelilerin sözde ölü sayısını görmezden geldiğini iddia ettiğini" belirtti.

Dünyanın en büyük güçlerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ise Paris'te düzenlediği basın toplantısında dört esirin geri getirilmesini övdü ve ekledi: "Tüm rehineler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız."

Bu da bizi şu soruya getiriyor: Bizzat ABD Başkanı İsrail'i söz konusu katliamı gerçekleştirdiği için överken ateşkes nasıl sağlanacak, ya da Borrell'in deyimiyle "kan banyosu" nasıl sona erdirilecek?

Daha bir ay önce Biden, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı durumunda İsrail'e artık saldırı silahı sağlamayacakları konusunda uyarıda bulundu çünkü "bu bombaların bir sonucu olarak Gazze'de siviller öldürüldü" dedi.

Yine de sivillerin öldürülmeye devam etmesi bir anda önemsizleşti, çünkü her şey tutsaklarla ilgili.

Sadece üç gün önce, 6 Haziran'da İsrail'in Nuseyrat kampında Birleşmiş Milletler tarafından işletilen bir okula düzenlediği saldırıda orada barınan en az 40 Filistinli hayatını kaybetti.

Al Jazeera'nin silah kalıntıları üzerinde yaptığı analiz, bunların ABD yapımı silahlar içerdiğini ortaya koydu.

Görünüşe göre Biden'ın uyarısı da ikincil hasar haline geldi. Ya da belki de soykırım tamamen normalleşti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.