Analiz | Hizbullah İsrail için neden bir tehdit?

Analiz | Hizbullah İsrail için neden bir tehdit?

Cuma günü Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah Filistin-İsrail savaşını daha büyük bir çatışmaya dönüştürmekle tehdit etti.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana yaptığı ilk önemli konuşmada Nasrallah, İsrail'in "zayıflamış" bir konumda bırakıldığını söyledi ve Gazze merkezli grubu saldırısından dolayı övdü. Nasrallah daha sonra Hizbullah'ın her an çatışmaya girme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi ve karşılık vermenin Lübnan'ın "ulusal çıkarına" olduğunu ekledi. Bu aleni açıklamalar Lübnan merkezli grup ile İsrail arasındaki gerilimin arttığına işaret ediyor.

"ABD Hizbullah'ı caydırmaya çalışıyor"

İsrailli ve Amerikalı yetkililer savaşın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesinden endişe ediyor. Beyaz Saray şimdiden Doğu Akdeniz ve Basra Körfezi'ne iki uçak gemisi saldırı grubu konuşlandırdı. Nasrallah caydırıcılık çabasını kabul etmekle birlikte övünerek şöyle dedi: "İsrail bir örümcek ağından daha zayıf. Akdeniz'deki donanma gemileriniz bizi korkutmuyor ve hiçbir zaman da korkutmadı."

Hizbullah'ın Lübnan siyaseti ve toplumu üzerindeki etkisi düşünüldüğünde Nasrallah'ın tehditleri oldukça endişe verici. Ancak Beyrut ciddi bir ekonomik krizden muzdarip ve Yahudi devletiyle bir savaşa girmek için halk desteği olup olmadığı belirsiz.

Hizbullah'ın Lübnan İç Savaşı'nın ortasında İran'ın desteğiyle kurulmasından bu yana Tahran'ın ülkeye müdahalesi giderek arttı. Nasrallah bugün 100.000'den fazla Hizbullah militanının olduğunu iddia etmektedir ki bu sayı Hamas için savaşanların iki katından fazladır.

Bölgedeki İran bağlantılı diğer vekil gruplar gibi Hizbullah da İran rejiminden silah, eğitim, finansman ve diğer yardımları almaktadır. Lübnan 2006'dan beri savaşa girmedi, bu da Hizbullah'a silah cephaneliğini geliştirmesi için uzun yıllar verdi.

Hizbullah'ın elinde ne kadar roket var?

İsrailli yetkililer Hizbullah'ın yaklaşık 150.000 rokete sahip olduğunu tahmin ediyor. Hamas'ın çoğunlukla kısa menzilli füzelerden oluşan stoklarının aksine Hizbullah İsrail topraklarının derinliklerine roket fırlatma kabiliyetine sahip. Örgütün silahlarının büyük bölümü Raad, Zilzal ve Fecr gibi İran modelleri de dahil olmak üzere güdümsüz roketlerden oluşuyor. Ancak Hizbullah son 17 yılda bu roketleri güdüm sistemleriyle geliştirerek hassas füzeler haline getirdi.

Örgütün diğer füzeleri Newsweek tarafından şöyle tanımlanıyor:

"Haaretz'e göre en uzun menzilli füze olan Fateh-110 300 km'den fazla yol kat edebiliyor. Teyit edilmemiş raporlar Hizbullah'ın iki kat daha uzun menzile sahip Scud füzelerine de sahip olabileceğini gösteriyor. Uçakları, tankları ve gemileri vurmak üzere özel olarak tasarlanmış roketler de cephaneliğin diğer bileşenlerini oluştururken, örgüt bazı güdümsüz silahları hassas navigasyon sistemleriyle güçlendirdi."

Perşembe günü Hizbullah güney Lübnan üzerinde bir İsrail insansız hava aracını karadan havaya füzeyle vurduğunu açıkladı. Bu yeni kabiliyet örgütün genişleyen cephaneliğinin bir göstergesi.

Hizbullah, SAM'lara ek olarak, hava savunma sistemlerine, savaş uçaklarına ve daha büyük bir savaşın patlak vermesi halinde grubun İsrail'e büyük bir kıyı ablukası başlatmasına olanak sağlayacak gemisavar seyir füzelerine sahip.

Her ne kadar 7 Ekim'den bu yana İsrail-Lübnan sınır bölgesinde çatışmalar yaşanmış olsa da İran destekli grubun bir savaş başlatacağı kesin değil. Hizbullah'ın daha fazla çatışmaya girmesi halinde Tahran bölgedeki diğer vekillerini örgütün İsrail'i yok etme çabalarına katılmaya yönlendirebilir.


Maya Carlin tarafından National Interest için kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.