Ankara, İslamabad ve Kabil'den Taliban'a çağrı

Ankara, İslamabad ve Kabil'den Taliban'a çağrı

Türkiye, Pakistan ve Afganistan'ın yayınladığı ortak bildiride, Taliban'a 'uzlaşıya bağlılık' çağrısında bulunuldu.

Türkiye, Pakistan ve Afganistan'daki Kabil yönetimi tarafından yayınlanan ortak bildiride, Taliban'a 'kapsayıcı ve müzakere edilmiş uzlaşıya bağlılık' çağrısında bulunuldu.

Ortak bildiri, Taliban'ın İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Afganistan barış süreciyle ilgili zirveye katılmayacağını açıklamasının ardından geldi.

ABD destekli barış süreci kapsamında İstanbul'da bir zirve gerçekleştirileceği ilan edilmiş, ancak Taliban tarafı, 'ABD'nin Doha Anlaşması'ndaki taahhütlerini yerine getirmediğini' ifade edip zirveye katılım sağlamayacaklarını açıklamıştı.

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020'de imzalanan Doha Anlaşması'na göre ABD ve diğer yabancı güçlerin Mayıs 2021'e kadar Afganistan'ı terk etmesi gerekiyor.

Ancak ABD tarafı daha önceden taahhüt ettiği bu şartı yerine getirmeyeceğini, çekilmenin ileri bir tarih olan 11 Eylül'e ertelendiğini duyurmuştu.

Taliban ise ABD ve diğer yabancı güçler ülkeden çekilene kadar, Afganistan barış süreciyle ilgili konferanslara katılmama kararı almıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.