Thomas Joscelyn

Thomas Joscelyn

Arap Yarımadası El Kaidesi yöneticisinden Taliban'a övgü

Arap Yarımadası El Kaidesi yöneticisinden Taliban'a övgü

Eski bir Guantanamo mahkûmu olan İbrahim el-Kosi, Taliban’ın Afganistan’daki zaferini övdü ve yeni yayınlanan videoda Amerika’yı “yeni” terörist saldırılarla tehdit etti.

“Amerikan Halkına Bir Mesaj: Henüz Dersinizi Almadınız” başlıklı ve yaklaşık 20 dakika uzunluğundaki video Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) yapılanmasının medya kolu olan El-Melahim Media tarafından hazırlandı. El Kosi, Guantanamo’dan gönderildiği memleketi Sudan’dan daha sonra Yemen’e geçmesinin ardından AYEK yönetiminde üst düzey bir isim haline geldi. Yakalanmadan önce 11 Eylül öncesinde Usame bin Ladin’e birçok rolü üstlenerek hizmet etti ve 2001 yılında Tora Bora Dağlarından kaçtı.

AYEK videosunun ilk yarısında 11 Eylül saldırılarına dair arşiv görüntülerinin yanı sıra bir canlandırma da yer almaktadır. Bu sahneler, aralarında Taliban’ın özel kuvvetlerinin görüntülerinin de bulunduğu cihat yanlılarının Afganistan’da elde ettiği zafere dair içeriklere eklenmiş.

Amerika’nın Kabil’den çekilmesi ile Vietnam Savaşı sonrası ABD’nin Saygon’dan çıktığı görüntüler birlikte gösterilmiş. O dönemki ABD Başkanı George Bush’un 2001’de Taliban rejiminin mağlup edildiğini ilan eden klipler, aralarında Afganistan’ın başkentinden ayrılan son Amerikan askerinin fotoğrafının bulunduğu 20 yıl sonra cihat yanlılarının zaferini anlatan görüntülerle birlikte gösterilmiş.

Taliban'a tebrik

Şeyh Hubeyb el Sudani olarak da bilinen El-Kosi konuşmasına Afganistan hakkında konuşarak başladı. Konuşma boyunca omzunun üstündeki bir kutuda sürekli olarak 11 Eylül’e ait görüntüler yer aldı.

“Sözlerime başlarken, öncelikle tüm Müslümanları daha sonra da Afganistan halkı ile Taliban hareketi ve bu hareketin başındaki Emirul Mü’minin Heybetullah Akhundzade ve seçkin komutanları ile askerlerini, elde ettikleri tüm siyasetçileri ve izlemekte olanları şok eden açık fetih ve muhteşem zafer hasebiyle özellikle tebrik etmek ve onlara selam etmek istiyorum.”

ibrahim-al-qosi.png

Zaferin Allah’tan olduğunu söyleyen El Kosi, daha sonra Taliban’ın cihat yanlısı kadrolarının imanını, “dinleri yerine en ufak bir şekilde dahi olsa dünyaya meyletmediler” ifadesi ile övdükten sonra sözlerine şöyle devam etti.

“Sadece Allah’ın yardımı ile bu adamlar ki onların elleri ile Afganistan topraklarına üçüncü bir imparatorluk daha gömüldü. Amerika ve müttefikleri ne kadar nefret ederse etsin Allah’ın şeriatı ile hükmedecek olan Afganistan İslam Emirliği yeniden başa geldi.”

El Kosi daha sonra Taliban’ın ilk Emiri olan Molla Ömer’in ünlü sözlerini tekrarladı.

“Bize Allah zaferi, Bush ise mağlubiyeti vaat etti. Bu iki vaatten hangisinin hak olduğunu göreceğiz.” El Kosi daha sonra Taliban’ın kurucusunun bu iddiasının artık Taliban’ın adamlarının “eliyle”, “gerçeğe” dönüştüğünü söyledi.

“O yüzden sizleri bu büyük zafer münasebetiyle tebrik ederim ey Afganistan halkı. İslami Taliban hareketinin sahih erleri gibi evlatlara sahip olduğunuz için sonuna kadar gururlanmakta hakkınız var.”

"Amerika hala dersini almadı"

El Kosi konuşmasının büyük bir kısmında Başkan Joe Biden’ın 16 ve 31 Ağustos’ta yaptığı konuşmalarını, özellikle de Afganistan’daki savaş neticesinde meydana gelen hem can hem de mal kaybına dair Beyaz Saray tarafından verilen istatistikleri ele aldı.

“Amerika’nın yaşadığı materyal ve insan canı kayıpları haricinde aldığı belki de en büyük darbe dünyanın en güçlü devleti ve bir süper güç olarak maruz kaldığı prestij kaybıdır.”

El Kosi, konuşmasının sonraki bölümünde “yaşadıkları kayıplara rağmen ABD Başkanının Allah ona rahmet etsin, Şeyh Usame bin Ladin’i öldürmek ile Taliban hareketinin Afganistan’ın cihat yanlıları tarafından Amerika ve müttefiklerine yönelik saldırılar amacıyla bir üs olarak kullanılmayacağına dair güvence vermesi hedeflerine ulaşarak başarılı olduğunu iddia etmesinin”, “garip” olduğunu söyledi.

AYEK üyesi daha sonra şu soruyu sordu; “Bu iki hedefe ulaşmak için Amerika’nın bu ağır bedelleri ödemesine gerçekten değer miydi?! Amerika bu hedeflere bu kadar kayba uğramadan başka bir şekilde ulaşamaz mıydı?!”

El Kosi, Başkan Biden’ın 16 Ağustos günü yaptığı konuşmasında yer alan “şu anda görmekte olduğumuz hadiseler tarihte ‘imparatorluklar mezarlığı’ olarak bilinen bir ülke olan Afganistan’da güvenli, istikrarlı ve bütünleşik bir yönetim tesis etmeye boyutu ne olursa olsun hiçbir askeri gücün kadir olamayacağının üzücü birer kanıtıdır” ifadesini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Amerika’nın bütün yaşananlardan öğrendiği, imparatorluklar mezarlığı Afganistan’a girmenin ‘utanç verici bir’ mağlubiyete yol açan stratejik bir hata olduğu ise bu onların meseleyi tüm açılarıyla anlamadıkları ve derslerini almadıkları anlamına gelir.” El Kosi daha sonra 11 Eylül benzeri saldırıların asıl sebebinin Amerikan politikaları olduğunu ifade etti ki bu geçmişte hem El Kaide hem de Taliban tarafından da ifade edilen bir yaklaşımdı.

ABD'ye yönelik yeni saldırılar

El Kosi, Usame bin Ladin’in 2009’un eylül ayında yaptığı konuşmadan bir kesit paylaştı. Usame bin Ladin bu konuşmasında Amerikan halkına seslenerek, 11 Eylül saldırılarının nedeninin, devletlerinin İsrail’e ve Filistin “işgaline” verdiği destek olduğunu söylemişti.

“Öncelikle şunu diyorum ki, 25 yıldan fazla süre önce birçok defa söyledik ve açıkça ilan ettik ki sizinle olan anlaşmazlığımızın sebebi, bizim Filistin topraklarımızı işgal eden İsrailli müttefiklerinize verdiğiniz destektir.”

“Bizi 11 Eylül hadiselerini hayata geçirmeye iten sebepler bu meseledeki tutumunuz ile bazı diğer hususlardı. Eğer, sizin hükümetinizin desteğini arkasına almış Yahudilerin zulmü altında neler çektiğimizi tam olarak bilseydiniz her iki milletin de özellikle İsrail lobisi ve büyük şirketler olmak üzere baskı grupları tarafından rehin tutulan Beyaz Saray’ın uyguladığı politikaların mağdurları olduğunu anlardınız.”

Bin Ladin Yahudi karşıtı bir komplo teorisyeniydi. El Kaide’nin de İsrail-Filistin meselesi ile pek alakası yoktu. Ancak El Kaide hala Yahudilerin Amerikan politikasını kontrol ettiğine dair komplo teorisine dayalı fikri benimsemeye devam etmektedir. Bin Ladin 2009’da gerçekleştirdiği aynı konuşmada Amerikalılara “neo-muhafazakârlar ve İsrail lobisi tarafından sizleri hedef alarak uygulanan ideolojik terörizm ve korkudan” kendilerini “kurtarmaları” çağrısı yapmıştı.

el-kasi.png

El Kosi’ye göre Amerika “hala risk altında”

El Kosi konuşmasının devamında Usame bin Ladin’in sözleri üzerinden devam ederek El Kaide’nin hala Amerika’yı hedef alma niyetinde olduğu uyarısında bulundu.

“Ey Amerikalılar, dersinizi tüm yönleriyle iyi bellemediğiniz ve Şeyh Usame bin Ladin’in, Allah ona rahmet etsin, yaptığı konuşmalar ve mesajları ile sizlere açıkladığı üzere sonu 11 Eylül olaylarına varan sebepleri ortadan kaldırmak için harekete geçmediğiniz sürece güvenliğiniz risk altında olmaya devam edecektir.”

El Kosi daha sonra eski ABD Başkanı George W. Bush’un iddia ettiği gibi Amerikalıların “huzur ve güvenin tadına varamayacağını”, “El Kaide’deki son adam” etkisiz hale getirilse dahi bunun gerçekleşmeyeceğini söyleyerek şunları ekledi: “Ey Amerikalılar, ‘anti terörizm’ dahil İslam ve Müslümanlar ile farklı isimler adı altında savaşmaya devam ettiğiniz sürece güvenliğiniz risk altında olmaya devam edecek.”

Eski Guantanomo mahkûmu Amerikalıları şu ifadelerle uyardı; “bugün sınırlar mücahitleri kısıtlamamakta olup onlar sizin zulmünüzü püskürtmek adına her ne isterlerse ifa etmek için dünyanın her noktasından harekete geçebilir.”

El Kosi, Deniz Kuvvetlerine ait Pensacola Hava Üssünde 2019’un aralık ayında gerçekleşen saldırının plan safhasında AYEK ile birlikte çalışan Muhammed el-Şamrani ile Enver el-Evlaki'nin öğretilerinden ilham alarak 2009 yılında Fort Hood askeri üssünde katliam gerçekleştiren Nidal Hasan örneklerini göstererek dünyada çok sayıda “girişimci mücahitler” olduğunu iddia etti. El Kosi, her iki cihat yanlısının da “sizi kendi arka bahçenizde hatta üslerinizin içinde” vurduğunu hatırlatarak övündü.

El Kosi daha sonra El Kaide ağının aklında farklı türden terörist saldırılar olduğunu ima etti.

“Mücahitlerin yaklaşmakta olan operasyonları, 11 Eylül operasyonlarının tıpatıp kopyası olmak zorunda değil zira onların birçok alternatifi var ve bu alternatifler belki de eskilerinden daha güçlü, acı verici ve kalp kırıcı olabilir.”

El Kosi daha sonra, “bizler Filistin’de güvenliği bir gerçek olarak yaşamadıkça ve tüm küffar ordular Muhammed’in, Allah’ın selamı ve rahmeti onun üzerine olsun, topraklarından ayrılmadıkça” Amerika “güvenliğin hayalini dahi kuramaz” sözleriyle bin Ladin’in geçmişteki uyarısını tekrarladı.

El Kosi konuşmasında, bin Ladin’in 2006’nın ocak ayında yayınladığı şu mesaja da atıfta bulundu; “Amerika’da gerçekleştirilecek benzer operasyonlardaki (11 Eylül gibi) gecikme sizin güvenlik önlemlerinizin geçilememesinden değil bu saldırıların hala hazırlanıyor olmasındandır ve hazırlıklar biter bitmez evinizde bu saldırıları göreceksiniz.”

El Kosi, konuşmasını Allah’a dua ederek bitirmeden önce bin Ladin’e ait şu ifadeyi tekrarladı: “Allah’ın izniyle tıpkı 11 Eylül’de yaptığımız gibi intikam alacağımız vakte kadar gündüzler ve geceler geçmeyecek.”


Thomas Joscelyn tarafından kaleme alınan bu makale Long War Journal'de yayınlanmıştır. Makalede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 5905 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Thomas Joscelyn Arşivi