Bağdat hükümeti ile Şii milisler arasında gerilim tırmanıyor

Bağdat hükümeti ile Şii milisler arasında gerilim tırmanıyor

Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli Şii milislerle Bağdat hükümeti arasındaki gerginliğin boyutları her geçen gün artıyor.

Irak'ı etkisi altına alan İran destekli Şii milis gruplarla Bağdat hükümeti arasında tansiyon yüksek.

ABD'nın Irak işgaliyle etki kazanan Şii milis gruplar, 2014'te IŞİD'e karşı yayınlanan fetvayla Haşdi Şabi'nin kurulmasıyla altın çağını yaşamaya başladı. Ancak IŞİD'in Irak'ta kontrol ettiği tüm bölgelerin ele geçirilmesiyle, Şii milis gruplara yönelik soru işaretleri de arttı.

Irak'ta ilk olarak Başbakan Haydar el Abadi, daha sonra onun yerine gelen Adil Abdul Mehdi, Şii milis grupların kontrol altına alınmasına yönelik adımlar atsalar da başarısız oldular. İran destekli Şii milis grupların çatı oluşumu Haşdi Şabi, tüm çabalara rağmen gücünü ve etkinliğini korumayı başardı.

Son olarak, kısa bir süre önce göreve başlayan Bağdat hükümeti Başbakanı Mustafa el Kazımi de, Şii milis grupların kontrol altına alınmasına dair çaba gösteren isimler arasına katıldı. Başbakan seçilme sürecinde Şii milislerin, özellikle Ketaib Hizbullah'ın tepkisini toplayan Kazımi, ABD ajanı olmakla dahi suçlandı.

26 Haziran'da Bağdat hükümetinin, Ketaib Hizbullah mensuplarına yönelik başlattığı tutuklamalar gerilimi tekrar tırmandırdı. Olayın ardından Şii milisler Bağdat'ta yönetim merkezlerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak tutukluların serbest bırakılmasını talep etti. Tansiyonu düşürmek için hükümet 29 Haziran günü Şii milisleri serbest bırakırken, Ketaib Hizbullah üyeleri tutukluların serbest kalmasını ABD ve İsrail bayraklarıyla birlikte Kazımi'nin fotoğraflarını yakarak kutladı.

Haşdi Şabi çatısı altındaki Şii milisler, resmi olarak 'Silahlı Kuvvetlerin Komutanı' sıfatına sahip Irak Başbakanı'nın komutası altında bulunuyor.

Irak'ta etkin olan İran destekli Şii milis gruplardan Ketaib Hizbullah ve Asaib Ehlil Hak'ın Kazımi karşıtı açıklamalarında ise son dönemde belirgin bir artış var.

Bağdat hükümeti ve Şii milisler arasında tırmanan gerilimin, son yaşanan gelişmelerle beraber yeni bir evreye girdiği belirtiliyor. Bu gerilimin ülkede Şii gruplar arasında yeni bir iç savaşa sebep olmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.