Batı Afrika ülkesi Benin'de ordu güçlerine pusu: 6 ölü

Batı Afrika ülkesi Benin'de ordu güçlerine pusu: 6 ölü

Batı Afrika ülkesi Benin'in kuzeyinde orduya bağlı güçler silahlı gruplarca pusuya düşürüldü.

Batı Afrika ülkesi Benin'in kuzeyinde orduya bağlı güçler silahlı gruplarca pusuya düşürüldü.

Beninli yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeyindeki W Ulusal Parkı'nda ordu güçleri ve korucular pusuya düşürüldü.

Ormanlık alanda gerçekleştirilen saldırıda en az 5 korucu ve bir askerin öldürüldüğü, 10 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaralananların korucu mu yoksa asker mi olduğu belirtilmedi.

Pusuya düşürülen birliğin, Benin-Nijer sınırında devriye gezerken saldırıya uğradığı ifade edildi.

Bölgenin konumu:

Benin'in kuzeyinde son dönemde ordu güçlerine yönelik saldırılarda ciddi bir artış yaşanıyor.

Benin geçmiş yıllarda da lokal saldırıların hedefi olmuştu. Ancak son dönemdeki saldırılar, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) faaliyetlerini bölge geneline yaydığı bir döneme denk geldi.

Benin'deki saldırıların da CNİM tarafından düzenlendiği tahmin ediliyor.

Aynı zamanda bölgenin hemen doğusundaki Nijerya'nın batı kesiminde de El Kaide bağlantılı Ensaru son dönemde aktif durumda.

Batı Afrika'da cihat yanlısı gruplar etkinliğini artırıyor

Batı Afrika'da son dönemde cihat yanlısı grupların etkinliklerini artırdığı göze çarpıyor.

Bu kapsamda, özellikle El Kaide'nin bölgedeki etkinlik merkezi olarak bilinen Mali'den güney yönüne doğru etkinlik alanlarını artıran cihat yanlısı gruplar, Burkina Faso'nun kuzeyinde yoğun olarak faaliyet gösteriyordu.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika'nın iç kesimlerinden sahil şeridine doğru bir yayılma stratejisi izlediği dikkat çekiyor. Batı Afrika'nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezlerinin ve turistik alanların bulunduğu, cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yer alabileceği tahmin ediliyor.

Mali ve Burkina Faso'yu etki altına alan grupların özellikle Fildişi Sahili, Gine, Senegal, Gana, Togo, Benin gibi ülkelerin sınırlarına yönelik genişleme stratejisi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda saldırılarını artıran El Kaide'nin, Nijerya ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, bölgede halihazırda kendisine bağlı olan küçük yapılanmalar üzerinden önemli bir etkinlik alanı inşa edebileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.