El Kaide'nin Batı Afrika kolu Benin'deki varlığını resmileştirdi

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Benin'deki varlığını resmileştirdi

El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin, yayımladığı bir görüntülü mesajda Benin'de varlık gösterdiğini açıkladı.

El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), Benin'de varlık gösterdiğini resmi olarak duyurdu.

CNİM'in ülkede şu ana kadar resmi düzeyde bir varlığı bulunmasa da cihat yanlısı grup ülkenin kuzeyinde gerçekleşen saldırıların sorumluluğunu üstlenmekteydi.

Son olarak cihat yanlısı gruba bağlı kaynakların servis ettiği görüntülerde, CNİM'in ülkedeki varlık alanını resmiyete döktüğü ve yerel dilde halka seslenişte bulunduğu görülüyor.

Söz konusu görüntülerde yapılan Bariba yerel dilindeki çağrılarda, halkın cihat yanlısı gruba katılım sağlaması isteniyor.

Görüntülerde ayrıca CNİM mensuplarının ellerinde Mali ordusundan ele geçirmiş oldukları düşünülen Rus yapımı AK-103 ve Sırp yapımı Zastava M05E1 bulunuyor.

Öte yandan ülkenin kuzeyinde varlık gösteren cihat yanlısı kişilerin de CNİM lideri İyad ag Gali'ye bağlılık yemini ettiği aktarılıyor. Bağlılık yemini edenlerin arasında Boko Haram'a muhalif olan kimselerin de olması dikkat çekiyor.

Benin'in kuzeyinde son dönemde ordu güçlerine yönelik saldırılarda ciddi bir artış yaşanıyor.

Benin geçmiş yıllarda da lokal saldırıların hedefi olmuştu. Ancak son dönemdeki saldırılar, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) faaliyetlerini bölge geneline yaydığı bir döneme denk geldi.

Batı Afrika'da cihat yanlısı gruplar etkinliğini artırıyor

Batı Afrika'da son dönemde cihat yanlısı grupların etkinliklerini artırdığı göze çarpıyor.

Bu kapsamda, özellikle El Kaide'nin bölgedeki etkinlik merkezi olarak bilinen Mali'den güney yönüne doğru etkinlik alanlarını artıran cihat yanlısı gruplar, Burkina Faso'nun kuzeyinde yoğun olarak faaliyet gösteriyordu.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika'nın iç kesimlerinden sahil şeridine doğru bir yayılma stratejisi izlediği dikkat çekiyor. Batı Afrika'nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezlerinin ve turistik alanların bulunduğu, cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yer alabileceği tahmin ediliyor.

Son dönemde Mali'deki cunta yönetiminin Rusya ile bağ kurmasıyla Rus güçlerin de saldırılarının hedefi olabileceği düşünülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner paralı asker şirketinin Mali'de aktif rol oynadığı biliniyor. Ancak cunta yönetimi, Wagner'in ülkede bir faaliyet alanının olmadığını doğrudan Rusya'ya bağlı güvenlik uzmanlarıyla çalıştığını iddia ediyor.

Mali ve Burkina Faso'yu etki altına alan grupların özellikle Fildişi Sahili, Gine, Senegal, Gana, Togo, Benin gibi ülkelerin sınırlarına yönelik genişleme stratejisi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda saldırılarını artıran El Kaide'nin, Nijerya ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, bölgede halihazırda kendisine bağlı olan küçük yapılanmalar üzerinden önemli bir etkinlik alanı inşa edebileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.