Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü: 'Normalleşme' eskiye dönüş olarak anlaşılmamalı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü: 'Normalleşme' eskiye dönüş olarak anlaşılmamalı

Koronavirüs vakalarının azalması ve ölüm oranlarındaki düşüş nedeniyle normalleşme sürecine geçen Türkiye'de geçici süre kapatılan 356 alışveriş merkezi yeniden kapılarını açıyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye göre; normalleşme sürecine eskiye dönüş olarak bakılmamalı.

Euronews’e konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü; "Virüse karşı yeni normlarla birlikte yaşamımızı sürdürmek zorundayız" dedi.

"Çünkü bu normlara dikkat edildiği sürece vakaları tamamen bitirmek mümkün"

Özlü, normalleşme sürecinde ikinci atağın başlamaması için kurallara uyulmasının ve gevşeme yaşanmamasının oldukça önemli olduğu görüşünde.

İkinci bir atak riskine karşı yetkililerin titizlikle hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Bilim Kurulu Üyesi Özlü, bu normalleşme sürecinde de sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması, kapalı alanların havalandırılması ile maske alışkanlığının devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yine açılan mekanlarda yığılmaların önüne geçilmesi için randevulu sistemi bir seçenek olarak sunan Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye göre; bu mekanlarda sosyal mesafe ile hijyen kurallarına uyulması ve maske kullanımına titizlikle devam edilmeli.

En çok merak edilen sorulardan biri ise sınırlandırılmaların olduğu şehirlerdeki pandeminin seyri. Türkiye’de pandeminin seyrinin illere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Özlü, şehirlerarası giriş çıkışın sınırlandırılmasının kaldırıldığı Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da durumun giderek iyileştiğini ifade etti.

Şehirlerarası giriş çıkışları hala sınırlı olduğu İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illerde ise hasta başvuruları, pozitif hasta sayısı ve yoğun bakımlardaki doluluk oranları giderek azalıyor.

Türkiye’nin pek çok Avrupa ülkesine göre süreci başarılı yönettiğini düşünen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hiçbir hastanın açıkta kalmadığını ve tedaviden mahrum edilmediğini söyledi.

Daha erken dönemde yani beşinci haftada Türkiye’nin pik noktasına ulaştığını belirten Özlü, bu durumun vakaların iyi yönetilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Normalleşme sürecinde neler var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına karşı alınan kısıtlamalarda esnemeye gidileceğini açıklamasının ardından, 11 Mayıs’tan itibaren berber, kuaför ve alışveriş merkezleri hizmet vermeye başlayacak.

Sokağa çıkamayan 65 yaş üstü olanlar da 10 Mayıs itibariyle haftada bir gün 4 saat sokağa çıkabilecek. Yine şehirlerarası giriş çıkışın sınırlandırıldığı Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da sınırlama sona erdirildi.

Üniversiteye giriş sınavları 20 Haziran olarak açıklandı. Salgın hastanelerinin sayıları da 1 Haziran'dan itibaren azaltılacak ve bu hastaneler normal işleyişlerine geri dönecek. Adliyelerde ara verilen işlemlere ve 15 Haziran itibariyle yeniden başlayabilecek. 31 ilde hafta sonlar uygulanan sokağa çıkma yasağı ise devam edecek.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.