BM güçleri Kongo'nun bir bölgesinden çekildi

BM güçleri Kongo'nun bir bölgesinden çekildi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM'ye karşı protestolar sonrası barış gücü misyonları bir ilden çekildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) varlık gösteren Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü misyonu ülkenin doğusundaki bir ilden çekildi.

KDC BM İstikrar Misyonu (MONUSCO), bir süredir Batılı ülkelerin etki alanının protesto edildiği Butembo ilinden yüzlerce askerini ve personelini çekti.

Söz konusu ilde BM varlığına karşı bir süredir eylemler gerçekleştiriliyordu.

Bu protestolarda BM personeli dahil onlarca kişi yaşamını yitirmişti.

Dahası BM Barış Gücü misyonuna bağlı askerler, KDC ile Uganda sınırı arasındaki Kasindi bölgesinde sivillerin üzerine ateş açmış, bunun sonucunda 2 kişi ölmüş ve 15 kişi yaralanmıştı.

Kuzey Kivu vilayetinin askeri yönetim başkanı General Constant Ndima gazetecilere verdiği demeçte, Butembo ili genelinde BM karşıtlığının artması sonrası barış gücü personellerinin çekildiğini doğruladı.

MONUSCO Sözcüsü Ndeye Khady Lo yaptığı açıkalamda çekilmenin geçici olduğunu söyledi.

Ndeye Khady Lo Reuters'a yaptığı konuşmada, BM güçlerinin yeniden hangi tarihlerde Butembo'ya geri döneceğine işaret etmeden "MONUSCO Butembo'yu terk ediyor değil. Devlet yetkilileriyle yapılan görüşmeler neticesinde misyon, personelini Butembo dışındaki bölgelere geçici olarak konuşlandırmaya başladı." ifadesini kullandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 20 yılı aşkındır varlık alanına sahip Birleşmiş Milletler'in bu ülkede yaklaşık 16 bin personeli bulunuyor.

BM'nin KDC'deki operasyonları, örgüte her yıl yaklaşık olarak 1 milyon dolardan fazla paraya mal oluyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.